Odnosi Turske i Grčke nikako da dođu na “zelenu granu”

Još uvijek nema rješenja za grčko-turske sukobe niti da se razmotri faza stabilizacije. Naime, tijekom jučerašnjeg dana došlo je do toga da je turski vojni brod iz turskog kontinentalnog šelfa protjerao francuski istraživački brod i grčku fregatu koja je bila u njegovoj pratnji.

Danas ipak stižu nove vijesti te se navodi kako je turska vladajuća Stranka pravde i razvoja nedavne izjave grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa “bezobraznim i pristranim”.

“Izuzetno fanatične optužbe Nikosa Dendiasa prošlog tjedna protiv našeg naroda istaknut će se u diplomatskoj povijesti kao primjer nedostatka pristojnosti”, izjavio je glasnogovornik Omer Čelik.


Podsjetimo, grčki šef diplomacije Nikos Dendias prošlog se četvrtka sukobio s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari, koja je počela s nadom u poboljšanje odnosa ali je brzo prerasla u oštre optužbe s obje strane.

Grčki ministar vanjskih poslova izjavio je kako je stav Atene o Egejskom moru poznat i jasan, podsjetivši na “stotine kršenja grčkog zračnog prostora” od strane turskih zrakoplova.“Turska neprestano krši međunarodno pravo. Nakon veljače i ožujka 2020. (kada su tisuće migranata pokušale probiti granicu prema Grčkoj, op.GN.) Turska ne može podučavati Grčku”, rekao je.

Ove su riječi razljutile njegovog turskog kolegu Mevluta Cavusoglu koji ih je nazvao „neprihvatljivim optužbama“, kazao da je Dendias „prešao granicu“ i da bi, ako Grčka razgovara o Ugovoru iz Lozane iz 1923. godine, trebala demilitarizirati svoje otoke. Podsjetio je, također, kako Turska nije priznala grčki zračni prostor od 10 milja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI