OKONČANA BORBENA MISIJA PROTIV ISIL-A: Amerikanci završili posao

Wikimedia Commons

Borbena misija koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u borbi protiv ISIL-a (ISIS) u Iraku službeno je okončana, prema iračkom savjetniku za nacionalnu sigurnost, objavio je portal Geopolitika.news.

Najava Qassima al-Arajija uslijedila je nakon posljednje runde tehničkih razgovora u iračkoj prijestolnici kako bi se borbena misija službeno prenijela na samo savjetodavnu pomoć iračkim snagama, piše Al Jazeera.

“Službeno objavljujemo završetak borbene misije koalicijskih snaga”, napisao je al-Araji na Twitteru.


“Odnos s međunarodnom koalicijom nastavlja se u područjima obuke, savjetovanja i izgradnje kapaciteta iračkih snaga”, dodao je.

SAD nisu odmah potvrdile završetak borbene misije, iako je glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao da će Washington “podržati naše obveze, uključujući da do kraja godine neće biti američkih akcija s borbenom ulogom”.U Iraku se trenutno nalazi oko 2500 američkih vojnika i još 1000 koalicijskih vojnika. SAD su izvršile invaziju na zemlju 2003. usred svog globalnog “rata protiv terorizma”, dosegnuvši vrhunac od oko 170 000 vojnika u zemlji 2007. prije povlačenja snaga 2011. godine. Američke snage premještene su u Irak 2014. kao odgovor na uspon ISIL-a, budući da je oružana skupina zauzela veliki dio teritorija diljem Iraka i Sirije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI