Policijsko-vojna racija u Rio de Janeiru: Ubijeno 25 ljudi, među njima i jedan policajac

U četvrtak obavljena je policijsko-vojna akcija u brazilskom gradu Rio de Janeiru koja je bila povezana s narko kriminalom. U toj akciji poginulo je 25 osoba, među njima i jedan policijac.

Ovako veliki broj ubijenih u jednoj akciji nije se dogodilo od 2005. godine, a Humar Rights Watch je izvijestio kako je u prva tri mjeseca ove godine poginulo čak 453 osoba te četiri policijca. Ovo samo ukazuje na činjenicu kako je povećano nasilje u favelama.

Ipak s druge strane, svjedoci govore kako je se radi i o prekomjernom policijskom nasilju, dok policija tvrdi kako se drže standardnih protokola.


Amnesty International osudio je postupanje policije i nazvao ga “masakrom” te je posebno zabrinjavajuća praksa u kojima kriminalne skupine vrbuju djecu i maloljetnike, naoružavaju i tjeraju da sudjeluju u sukobima s policijom.

U favelama, neplanskim i natrpanim kvartovima, živi oko 11 milijuna Brazilaca, a 30% stanovnika favela nema ni najosnovniju sanitarnu infrastrukturu.Ipak, porast ubijenih ove godine ne čudi s obzirom na najave gradonačelnika Rija, Wilson Witzel, bivšeg marinca kako će “zaklati” kriminal

Facebook Comments

Loading...
DIJELI