POLJSKI PREMIJER OŠTRO PREMA NATO-U! Traži konkretna rješenja krize: ‘Nije dovoljno samo javno izraziti zabrinutost’

Foto: Flickr/Ministerstwo Rozwoju

Poljski premijer Mateusz Morawiecki zatražio je od NATO-a konkretne korake u razriješenju migrantske krize koje na poljsko-bjeloruskoj granici.

Krizu izaziva Bjelousija dovodeći avionima migrante s Bliskog istoka, nastojeći destabilizirati članice EU kao osvetu zbog novouvedenih sankcija.

Morawiecki tvrdi i kako je NATO obavezan pomoći prema sporazumu o članstvu.


“NATO mora poduzeti “konkretne korake” za rješavanje migrantske krize na bjeloruskoj granici”, rekao je poljski premijer, dodajući da Poljska, Litva i Latvija mogu zatražiti konzultacije prema članku 4. sporazuma saveza.

Prema članku 4., svaki saveznik može zatražiti konzultacije kad god je, po mišljenju bilo kojeg od njih, ugrožen njihov teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost.“Nije dovoljno samo da javno izrazimo svoju zabrinutost – sada su nam potrebni konkretni koraci i predanost cijelog saveza”, rekao je Mateusz Morawiecki poljskoj državnoj novinskoj agenciji PAP, prenosi Reuters.

Tisuće migranata otputovale su u Bjelorusiju u nadi da će prijeći u Europsku uniju (EU), samo da bi se našli zarobljeni na granici u ledenim uvjetima.

EU optužuje Minsk da je organizirao krizu kako bi izvršio pritisak na blok zbog sankcija, no Bjelorusija je to više puta opovrgla. Neke zemlje u regiji upozorile su da bi sukob mogao eskalirati u vojni sukob.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, ključni podupiratelj bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka, rekao je da je Rusija spremna pomoći u rješavanju krize, izvijestila je u nedjelju novinska agencija RIA, pozivajući se na intervju na državnom TV kanalu.

Morawiecki je za PAP rekao da će čelnici EU razgovarati o daljnjim sankcijama protiv Bjelorusije, uključujući potpuno zatvaranje granice.

Dodao je kako bi EU trebala zajednički financirati granični zid.

U međuvremenu, poljske snage opisali su sve napetiju situaciju na granici, pri čemu je granična straža rekla da migranti primaju upute i opremu od bjeloruskih stražara te da očekuje još jedan “veliki pokušaj” proboja.

Snimke koje je poljsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo na Twitteru pokazuju nešto što se činilo kao vodeni top raspoređen na granici, budući da je snimljena poruka upozoravala migrante da bi se protiv njih mogla upotrijebiti sila ako ne budu slijedili zapovijedi.

Nevladina udruga Grupa Granica priopćila je kako su primili informacije o pokušajima Bjelorusije da prisili migrante na nasilje nad poljskim časnicima.

“Zbog rizika od eskalacije nasilja želimo podsjetiti sve strane da migranti nisu agresori, već taoci Lukašenkovog režima”, piše.

Glasnogovornik bjeloruskog odbora državne granične straže Anton Bychkovsky rekao je da su optužbe dezinformacije. “To ne odgovara stvarnosti”, rekao je.

Prema priopćenju poljske granične policije, u subotu je skupina od oko 50 migranata probila obranu na granici i ušla u Poljsku u blizini sela Starzyna te su svi uhićeni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI