Poraženi Haftar Turskoj objavio zračni rat: „Slijedi najveća zračna kampanja u povijesti Libije!“

Stanje u Libiji posljednjih se dana razvija ubrzano i to u smjeru koji ne ide u korist generala Khalife Haftara i njegove Libijske nacionalne vojske (LNA), koju podupire zakoniti libijski parlament sa sjedištem na istoku te zemlje, u Tobruku, odnosno Bengaziju.

Naime, Haftarove su snage prije nekoliko dana izgubile nadzor nad velikom zračnom bazom Al-Watiya, 100-tinjak kilometara jugo-istočno od glavnog grada Tripolija odakle su vršili zračne napade na libijsku prijestolnicu, evakuiravši na brzinu svoje snage pred naletom postrojbi odanih Vladi nacionalnog jedinistva na čelu s premijerom Fayezom Al-Sarrajem, koja pak ima otvorenu vojnu i političku potporu Turske (pogledaj video ispod teksta). Zapovjedništvo LNA preksinoć je objavilo, kako, kao znak dobre volje pred završetak svetog mjeseca Ramazana (23. svibnja) i početka bajrama, povlači svoje snage za 2-3 kilometra od linije fronta na perimetru oko Tripolija. Međutim taj je Haftarov prijedlog o prekidu vatre odmah odbacio premijer Sarraj, navodeći, kako tim potezom on samo želi prikriti svoje posljednje vojne poraze.

Čini se kako je upravo taj odgovor vlade u Tripoliju izazvao novu Haftarovu reakciju. Naime, on je u četvrtak, 21. svibnja, izjavio, kako počinju „neviđeni napadi“ na turske ciljeve u Libiji. „U nadolazećim satima vidjet ćete najveću zračnu kampanju u povijesti Libije“, izjavio je jučer u svom pismu zapovjednik zračnih snaga Haftarove LNA Sakr al-Jarushi, i dodao, kako će „svi položaji i interesi Turske u svim (libijskim) gradovima biti zakoniti ciljevi naših zrakoplova, te pozivamo civile da se drže dalje od njih“.

Dakle, ako je vjerovati spomenutim riječima, general Haftar je odlučio u Libiji pokrenuti „zračni rat“ protiv Turske i njezinih saveznika tj. međunarodno priznate vlade u Tripoliju, koja, međutim, osim glavnog grada i njemu pripadajuće šire zone u zemlji gotovo ništa drugo stvarno niti ne nadzire. Ali stanje se na terenu, očito, mijenja. Turska aktivno vojno djeluje, ponajprije svojim dronovima, kojima je sprječila opskrbu Haftarovih snaga koje ratuju tisuću kilometara od svoje „prirodne sredine“ – tj. istoka Libije, a turske bespilotne letjelice učinkovito uništavaju i vojnu tehniku LNA.

S druge strane Haftar, zapravo, svoga zrakoplovstva niti nema. Njega u glavnini čine zrakoplovi i piloti iz UAE, koji se aktivno bore na Haftarovoj strani ali je također jasno kako njima onda aktivno i zapovjeda Abu Dhabi, sukladno svojim interesima. Naime, UAE su, uz Egipat, Francusku Saudijsku Arabiju, a djelomično i Rusiju najveći Haftarovi saveznici. Moskva se po tom pitanju drži suzdržanije iako oružjem (djelomično i ruska privatna vojska Wagner sudjeluje u obuci Haftarovih snaga iako je njihov broj znatno smanjen) nedvojbeno podupire Haftarovu vojsku, kao što to čine i Francuzi i mnogi drugi. Međutim, na političkoj razini Rusija inzistira na dogovoru između zaraćenih strana. Moskva, za razliku od spomenutih zemalja i EU nema prevelikih geopolitičkih ambicija u Libij. Osim toga u toj zemlji sada aktivno sudjeluje Turska (uz Katar jedina otvorena saveznica vlade u Tripoliju) pa Moskvi nije u interesu za minimalne geopolitičke interese u Libiji  dodatno narušavati ionako krhke odnose s Ankarom po pitanju sirijske regije Idlib i tamošnjeg labavog primirja između sirijske vojske i oporbenih snaga koje podupire Ankara. Gotovo identičan stav je i onaj turski, samo što je za Ankaru sada Libija a ne Sirija (s izuzetkom Idliba) postala važnija geopolitička bojišnica sukladno turskim energetskim intersima u Istočnom Sredozemlju ali i namjeri jačanja svoga utjecaja na sjeveru Afrike, prije svega u sferi izvoza naoružanja iza kojega, onda, redovito slijedi i jačanje političkog i gospodarskog utjecaja.Zato niti malo ne čudi kako su o stanju u Libiji 18. svibnja telefonski razgovarali ruski i turski predsjednici Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan. Što su i ako su uopće što dogovorili nije poznato. Međutim, već idućega dana – 19. svibnja, v.d. veleposlanik UAE u Libiji pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a na vršenje pritiska na inozemne sudionike libijskog sukoba, kako bi oni prestali pružati pomoć sukobljenim stranama, upozorivši, kako će slanje oružja i boraca u Libiju samo pojačati vojne sukobe. Jedini način za iskorak naprijed povezan je sa „žurnim sveobuhvatnim prekidom vatre i povratkom prema političkom procesu“, navodi Emiratski diplomat.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI