POVRATAK BIG BENA! Novu godinu će u ponoć najaviti s 12 udaraca zvona

Nakon više od četiri godine tišine, Big Ben će se oglasiti u ponoć, 31. prosinca s 12 udaraca zvona koji će označiti početak nove godine, piše na internetskim stranicama britanskog parlamenta, objavio je portal Geopolitika.news.

Ovo je prvi takav događaj nakon više od četiri godine: Big Ben posljednji je put zazvonio 21. kolovoza 2017. godine, kada je počela obnova.

Na prijelazu sa stare na novu godinu, prvi put od početka obnove bit će otkrivene sve strane s kazaljkama. Restauracija je napravljena kako bi se sat zaštitio od prašine i čestica, čime je napravljen najveći restauratorski pothvat u 160 godina otkad je Big Ben izgrađen. Novogodišnja će se zvonjava napraviti privremenim mehanizmom s elektromotorom, a originalni ručni mehanizam bit će vraćen početkom 2022. godine.

Podsjetimo Big Ben nadimak je velikog zvona unutar sata na sjevernom dijelu Westminsterske palače u Londonu, iako isto to ime daju satu i tornju. Big Ben je najveći četverostrani sat koji zvoni i treći najviši satni toranj na svijetu.

Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao dio Westminsterske palače. Tijekom Drugog svjetskog rata njemački bombarderi gađali su Westminstersku palaču i time su oštetili dva sata i pojedine dijelove krova. Big Ben je simbol Londona i Ujedinjenog Kraljevstva. U anketi BBC-ja, proglašen je za najpopularniju znamenitost u UK.Facebook Comments

Loading...
DIJELI