PREDSJEDNIČKI IZBORI U ITALIJI: Evo tko su najizgledniji kandidati

Talijanski zastupnici birat će sljedećeg predsjednika zemlje 24. siječnja, a među kandidatima će biti i aktualni premijer Mario Draghi, prenosi Euronews. Iako je funkcija predjsednika u teoriji počasna, predsjednik Republike Italije ima ipak ključnu ulogu u slučaju krize vlade, piše portal Geopolitika.news.

Upravo zbog tog se razloga predsjednik na odlasku Sergio Mattarella u veljači obratio Draghiju, bivšem čelniku Europske središnje banke, kako bi naslijedio Giuseppea Contea na premijerskom mjestu nakon što je ovaj izgubio većinu u parlamentu. Draghi (74) od tada je na čelu široke vladine koalicije koja se proteže od ljevice do suverenističke Lige Mattea Salvinija i desnog krila Silvija Berlusconija, koji bi s 85 godina također želio sebe vidjeti kao predsjednika. Ipak, analitičari smatraju da bi Berlusconi na toj poziciji izazvao previše podjela u ionako podijeljenom društvu.

Talijanski mediji zadnjih tjedana pišu o raznim opcijama kandidata za nasljeđivanje Mattarelle, 80-godišnjeg Sicilijanca koji je donekle uspio stvoriti barem simboličko jedinstvo. Među ozbiljnijim kandidatima je Draghi.


Drugi vodeći kandidat za predsjednika, kojeg podržava desni centar je bivši premijer Berlusconi. Draghi je odbio komentirati kada su ga upitali misli li da je Berlusconi ozbiljan kandidat, rekavši da nije na njemu da ocjenjuje moguće šefove država. Među preostalim osobama koje se natječu za taj posao su bivši demokršćanski predsjednik Zastupničkog doma Pier Ferdinando Casini, bivši šef vlade i sadašnji europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni te Giuliano Amato, 82-godišnji europski entuzijast koji je pomogao u izradi europskog ustava.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI