PREDSTAVNIK GAZPROMA POTVRDIO: Neće preuzeti turbinu za plinovod do ukinuća sankcija

Foto: Guliver

Predstavnik Gazproma u srijedu je službeno odbio prihvatiti popravljenu Siemensovu turbinu iz Njemačke za plinovod Sjeverni tok 1.

Ruska energetska tvrtka tvrdi da sankcije koje su nametnule Kanada, EU i UK, kao i nedosljednost situacije sa Siemensovim ugovornim obvezama, čine isporuku motora kompresorskoj stanici Portovajaa plinovoda Sjeverni tok 1 nemogućom. Njemački dužnosnici uvjerili su kompaniju da nema prepreka za isporuku popravljene turbine. Međutim, kako bi povratili motor, tvrtka zahtijeva jamstva Kanade, UK i EU da neće ponovno biti uvedene sankcije, piše poznati ruski list Vedomosti, prenosi Geopolitika.news.

Za isporuku turbine pod postojećim ograničenjima potrebno je dopuštenje država koje su uvele opću zabranu izvoza takve robe u Rusiju, rekao je novinama direktor Anton Imennov. Također smatra da tehničke pogreške u papirologiji opravdavaju Gazpromovo odbijanje prihvaćanja motora. Međutim, pravnici smatraju da će udovoljiti zahtjevima Gazproma biti izuzetno teško. Dmitrij Gorbunov, partner u odvjetničkoj tvrtki Rustam Kurmaev & Partners, istaknuo je da je ključno pitanje za Gazprom dobivanje jamstava da se sankcije neće primjenjivati. No, prema njegovim riječima, “teško je zamisliti situaciju u kojoj bi se strane usmeno mogle dogovoriti da sankcije neće biti uvedene”. Također, teško će biti dobiti takva jamstva od EU-a, čak i ako neke države članice jasno žele to obećati Gazpromu usred sve veće energetske krize, dodao je stručnjak. “Postoji i nedostatak povjerenja, što, naravno, utječe na situaciju oko Siemensa i turbine. Dakle, nije jasno što će točno Gazprom pristati uzeti kao jamstva”, rekao je znanstveni suradnik u Centru za europske studije na Sveučilištu MGIMO Artem Sokolov novinama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI