PROMJENA NA CRNOM MORU: Fregata ‘Admiral Makarov’ zamijenit će potopljenu ‘Moskvu’

Ruska mornarica je odabrala novi zapovjedni brod Crnomorske flote nakon što je vodeća raketna krstarica ruske mornarice “Moskva” sredinom travnja potopljena ukrajinskim projektilima Neptun (prema tvrdnji Ukrajine) ili požarom u skladištu streljiva (prema tvrdnji Rusije).

Fregata Admiral Makarov klase Admiral Grigorovič (ili Krivak IV klase) novi je vodeći brod ruske Crnomorske flote, piše Naval News. Baza fregate je u Sevastopolju. U prosincu 2017. službeno je ušla u službu u ruske mornarice. Fregata je duga 125 metara te ima širinu od 15 m i gaz od 4.2 m.

U jednom trenutnu se prema neslužbenim izvorima s ukrajinske strane pojavila informacija da je projektilom pogođena i ova fregata, ali čini se da to nije istina.

Fregatu pokreću motori ukupne snage od oko 61 000 konjskih snaga.  Maksimalna brzina fregate je 30 čvorova (56 km/h). Posadu čini 200 mornara. Fregata Admiral Markov opremljena je s tri glavna radara i to: radarom za zračnu pretragu Fregat M2M, radarom za površinsku pretragu 3Ts-25 Garpun-B i Nucleus-2 6000A te radarom za upravljanje paljbom JSC 5P- 10 Puma FCS.

Glavno naoružanje sastoji se od pomorskog topa A-190 Arsenal kalibra 100 mm, 8 UKSK VLS ćelija za protubrodske/krstareće rakete Kalibr, Oniks ili Cirkon te 24 ćelije za protuzračne rakete 9M317M. Osim toga ima dvije dvostruke torpedne cijevi širine 533 mm i jedan raketni bacač RBU-6000. Brod ima heliodrom za polijetanje i slijetanje helikoptera serije Ka-27.Prema informacijama ruske državne novinske agencije TASS, na raketnoj krstarici je izbio požar koji je uzrokovao eksploziju streljiva kojim je brod bio naoružan ili je streljivo transportirao. TASS je obavijestio da je cijela posada broda evakuirana. No, prema ukrajinskoj strani obalni protubrodski projektil Neptun je iz blizine Odese pogodio je rusku krstaricu uzrokujući eksploziju i potonuće broda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI