Putin i Erdogan razgovarali o Libiji, Donbassu i Karabahu

Ruski i turski predsjednici, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan jučer su obavili telefonski razgovor u kojem su detaljno razgovarali o nekoliko tema od zajedničkog interesa.

“Detaljno su razmatrana pitanja oko suzbijanja širenja zaraze koronavirusom (Covid-19). Izrazili su spremnost za izgradnju suradnje na ovom području, uključujući u kontekstu opskrbe i moguće zajedničke proizvodnje ruskog cjepiva Sputnik V. Recep Tayyip Erdogan govorio je o protuepidemijskim mjerama koje je poduzela turska vlada. Jedan od prioriteta je osigurati sigurnost stranih turista. Dogovoreno je održavanje najbližih kontakata između specijaliziranih struktura, uključujući u svrhu zaštite zdravlja ruskih građana koji posjećuju Tursku”, navodi se u priopćenju ureda ruskog predsjednika.

Dvojica državnika razgovarali su o nizu aktualnih međunarodnih tema.

„Tijekom razmatranja situacije u Libiji, čelnici su sa zadovoljstvom primijetili poštivanje strana prestanka neprijateljstava i uspješno formiranje prijelaznih vlasti. Ponovno su potvrdili međusobno želju za promicanje mirovnog procesa i obnavljanje jedinstva zemlje. Prilikom rasprave o stanju u Siriji istaknuta je važna uloga Rusije i Turske u stabilizaciji stanja i uspostavi međusirijskih pregovora. Primijetili su hitnost zadataka zajedničke borbe protiv terorizma, posebno u regiji Idlib, u skladu s odredbama Memoranduma iz Sočija 2018. i Dodatnog protokola uz njega od 5. ožujka 2020.”, stoji u priopćenju.

Na zahtjev turskog kolege, Vladimir Putin je izložio ruske pristupe rješavanju unutarnje ukrajinske krize.„Naglašeno je da je„ paket mjera “iz Minska iz 2015. godine nesporna osnova za nagodbu. Istodobno je izražena zabrinutost u vezi s činjenicom da ukrajinska strana izbjegava provedbu sporazuma iz Minska, a nedavno je nastavila opasne provokativne akcije usmjerene na pogoršanje situacije na liniji kontakta”, navedeno je dalje.

O Nagorno Karabahu: “Recep Tayyip Erdogan pohvalio je ruske korake kako bi osigurala daljnju stabilizaciju situacije, progresivnu provedbu trilateralnih izjava od 9. studenog 2020. i 11. siječnja 2021. godine. Vladimir Putin izvijestio je turskog predsjednika o rezultatima nedavnih kontakata s čelnicima Armenije i Azerbejdžana. Izraženo je zajedničko mišljenje o potrebi intenziviranja rada na obnovi prometne infrastrukture na Južnom Kavkazu. ”

U svezi planova Turske za izgradnju Istanbulskog kanala, ruska je strana naglasila važnost očuvanja, kako bi se osigurala regionalna stabilnost i sigurnost, trenutnog režima crnomorskih tjesnaca u skladu s odredbama Konvencije Montreux iz 1936. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI