PUTIN ŽESTOKO NAPAO NATO I ZAPAD: Optužio ih je da previše olako shvaća ruske ‘crvene linije’

Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin opet je poprilično žestoko napao NATO i zapadne zemlje za eskalaciju na Crnom moru. Kazao je da Zapad previše olako shvaćaju ruska upozorenja da ne prelazi “crvene linije”.

Dotaknuo se i odnosa s SAD-om za koje je rekao da su nezadovoljavajući, ali je rekao da je Rusija i dalje otvorena za razgovore s Washingtonom, prenosi Al Jazeera.

Kremlj je u rujnu rekao da će NATO, transatlantski sigurnosni savez na čelu sa SAD-om s kojim je Moskva prekinula veze prošlog mjeseca, prekoračiti rusku crvenu liniju ako proširi svoju vojnu infrastrukturu u susjednoj Ukrajini. Moskva je od tada optužila NATO, čiji je Ukrajina saveznik, ali nije članica, za destabilizirajuće ponašanje, uključujući i NATO djelovanja u Crnom moru. Putin je rekao da zapadni strateški bombarderi koji nose “vrlo ozbiljno oružje” lete unutar 20 kilometara od ruskih granica.

“Stalno izražavamo zabrinutost oko toga, pričamo o crvenim linijama, ali razumijemo da naši zapadni partneri, kako bih to rekao, imaju vrlo površan stav prema svim našim upozorenjima i razgovorima o crvenim linijama”, kazao je Putin.

Odnosi Rusije i Zapada na najnižem su nivou nakon Hladnog rata od 2014. godine, kada je Moskva anektirala poluotok Krim i kada je izbio rat između ukrajinskih vojnika i separatističkih snaga koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini.No, odnos se posljednjih tjedana opet zaoštrio jer su Kijev i zemlje članice NATO-a u strahu od navodnih kretanja ruskih trupa blizu granice s Ukrajinom. Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je početkom studenog da je oko 90.000 ruskih vojnika stacionirano u blizini granice.

Međutim, unatoč rastućoj napetosti, Kremlj održava kontakte na visokoj razini s Washingtonom, a obje strane spominju moguć sastanak između Putina i Bidena kako bi se nastavio razgovor nakon prvog sastanka u Ženevi u lipnju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI