PUTINU TO NEĆE BITI DRAGO: Američki špijunski avion RC-135W stigao u ukrajinski zračni prostor

Avion američkih zračnih snaga RC-135W Rivet Joint poletio je iz Ujedinjenog Kraljevstva u ukrajinski zračni prostor, prema globalnoj službi za praćenje letova Flightradar24, prema istrazi medija Defence Blog.

Špijunski zrakoplov zabilježen je u letu iznad ukrajinskog zračnog prostora jutros po lokalnom vremenu Ukrajine, prema službi za praćenje letova. RC-135W Rivet Joint je zrakoplov za obavještavanje, nadzor i izviđanje, a dizajniran za prikupljanje telemetrijskih i drugih elektroničkih obavještajnih podataka. Izviđački zrakoplov korisnicima na državnoj razini pruža mogućnost prikupljanja, analize i širenja obavještajnih podataka na licu mjesta gotovo u stvarnom vremenu.

Zrakoplov je opsežno modificiran C-135. Modifikacije Rivet Jointa prvenstveno se odnose na njegov paket senzora koji omogućuje posadi misije da otkrije, identificira i geolocira signale u cijelom elektromagnetskom spektru. Posada misije tada može proslijediti prikupljene informacije u različitim formatima putem opsežnog komunikacijskog paketa.


U unutrašnjosti sjeda više od 30 ljudi, uključujući posadu u pilotskoj kabini, časnike za elektroničko ratovanje, obavještajne operatere i tehničare za održavanje tijekom leta. Nekoliko nepotvrđenih izvora navodi da je razlog za pojavu američkog izviđačkog zrakoplova iznad Ukrajine aktiviranje ruskih sustava Buk duž granice. Ruski raketni sustav zemlja-zrak Buk, navodno su premješteni je na novu lokaciju u blizini sela Maslovka u blizini Voronježa, na maloj udaljenosti od granice s Ukrajinom.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI