Rast izvoza može sugerirati i brzi oporavak NR Kine

Screenshot

Kako izvještava South China Morning Post, kinesko gospodarstvo se oporavlja od ekonomske krize uzrokovano pandemije koronavirusa pa je tako u prvom kvartalu ove godine zabilježen rast izvoza od 49% u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o izvozu, od svih država najbrže je narastao izvoz prema SAD-u. Glasnogovornik kineske carine Li Kuiwen porast izvoza ka SAD-u je pripisao popuštanju američkih carinskih i valutno-monetarnih ograničenja, ali i da se još puno toga mora dogoditi da “trgovina bude potpuno slobodna”. Vješto prepoznajući zahtjeve tržišta, posebno je porasla proizvodnja i prodaja kineske medicinske opreme kao i proizvoda koji olakšavaju rad od kuće.

Važno je istaknuti kako je kineska ekonomija jako brzo rasla kroz nekoliko desetljeća te je trenutačno druga ekonomska sila na svijetu. Osim toga, relativno brzo su uspjeli staviti pod kontrolu širenje virusa te je u prednosti u odnosu na Sjedinjene Države.

Stoga se i predviđa kako bi uskoro Kina mogla preuzeti primat u svijetu gledano s ekonomske strane.

Procjena CERB-a (institut iz Engleske) predviđa da će se smjena na prvom mjestu dogoditi 2028., a ne 2033. kako su ranije predviđali. Dio rastuće ekonomije slijeva se i u kineski vojni proračun koji naglo raste. Ove promjene uzrokuju i uzrokovat će nove geopolitičke odnose.Facebook Comments

Loading...
DIJELI