RUSIJA IZVELA SIMULIRANI NAPAD: Ministarstvo objavilo simulaciju raketnog udara Iskanderom-M iz enklave Kalinjingrad

Rusko ministarstvo obrane sinoć je na službenim stranicama priopćilo je da su njihove snage u baltičkoj floti uspješno uvježbale napade s raketnim sustavima kratkog dometa Iskander u zapadnoj enklavi Kalinjingradske regije.

“U sklopu borbene obuke snaga Baltičke flote u Kalinjingradskoj regiji, izvedena je vježba simuliranog raketnog udara s operativnim i taktičkim raketnim kompleksima Iskander”, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane. “Tijekom vježbe, raketni bacači su se kradomice kretali prema zacrtanoj poziciji gdje su, zauzevši lansirne položaje, izvršili elektronička pojedinačna i grupna lansiranja na ciljeve koji simuliraju raketne lansere, uzletišta, zaštićene objekte, koncentraciju vojne opreme te zapovjedna mjesta simuliranog neprijatelja”, piše u priopćenju.

Uvježbavajući naknadne poteze u slučaju odgovora neprijatelja, ruski vojnici su nakon lansiranja izveli manevar promjene položaja kako bi “izbjegli mogući uzvratni udar”. Dužnosnici ministarstva dodali su da su raketne postrojbe Baltičke flote vježbale “u uvjetima radijacijske i kemijske kontaminacije, kao i vježbe odbijanje napada diverzantsko-izviđačkih skupina simuliranog neprijatelja”. U ovoj najnovijoj vojnoj vježbi, ruske trupe usredotočile su se na poboljšanje svoje kohezije formacija i postrojbi na terenu te u vještini kamuflaže borbenih vozila. U vježbi u srijedu je sudjelovalo više od pripadnika 100 vojnog osoblja uz 20 jedinica vojne i specijalne opreme, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Iskander-M, koji je u Kalinjingradu od 2016., je mobilni sustav dometa projektila oko 500 km koji može ponijeti oko 500 kg bojeve glave, kako konvencionalne, tako i nuklearne.

Rusija je razmjestila nuklearno oružje u Kalinjingradu i koristi ga kao prijetnju i prije nego što je invazija naređena 24. veljače, rekao je litavski ministar obrane Arvydas Anusauskas. “U Kalinjingradu se uvijek čuvalo nuklearno oružje… međunarodna zajednica i zemlje u regiji su savršeno svjesne toga”, rekao je ministar, prenosi ga The Independent. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je Rusiju da “pribjegava taktici raketnog terorizma” kako bi proširila strah po Ukrajini. Komentari su uslijedili ubrzo nakon što su ruske trupe ispalile morske i zračne projektile kako bi uništile električne objekte na pet željezničkih postaja diljem Ukrajine. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI