Rusija počela “udarati” po svima: 20 čeških diplomata proglašeno “persona non grata”

Čak su i Sjedinjene Države protjerale samo 10 diplomata, a Poljska, otvoreno neprijateljska prema Rusiji, samo troje.

Rusija protjeruje 20 djelatnika češkog veleposlanstva u Ruskoj Federaciji proglašujući ih „personama non grata“ te zemlju moraju napustiti danas.

Naime, češki premijer Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jan Hamacek najavili protjerivanje 18 ruskih diplomata, koji su bili optuženi za špijunažu. Kažu da u ruskom veleposlanstvu u Pragu previše diplomata radi za tako malu zemlju kao što je Češka.


Samo ovaj događaj dovoljan je da bilateralni odnosi dovedu do točke smrzavanja. Čak su i Sjedinjene Države protjerale samo 10 diplomata, a Poljska, otvoreno neprijateljska prema Rusiji, samo troje.

Češka vlada sada je također optužila djelatnike ruske obavještajne službe (GRU) za eksploziju na skladištu streljiva u Vrbetici 2014. godine, dakle, nakon punih 6 goina od tog događaja za koji je nejasno kakvog bi interesa za tako nešto imala sama Rusija. Češka policija je ruske državljane i obavještajce Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova uvrstila na tjeralicu.Vlada  Češke Republike razmišljala je i o oduzimanju prava ruskoj državnoj tvrtci Rosatom za sudjelovanje u natječaju za dovršetak dvaju atomskih centrala u Dukovanyu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI