Rusija završila prvu fazu isporuka sustava S-400 Turskoj

Ruska Federalna služba za vojno-tehničku suradnju izvijestila je u četvrtak, 25. srpnja, da je Moskva završila s izvršenjem prve faze isporuka protuzračnog sustava S-400 „Triumf“ Turskoj.

Ostali dio isporuka bit će izvršen u skladu s ugovorenim rokovima, navedeno je dalje u ruskoj Fedralnoj službi, čije je informacije potvrdilo i tursko Ministarstvo obrane. O koliko se faza ukupno radi i što koja od njih uključuje, nije priopćeno.

Podsjećamo: kupoprodajni ugovor o turskoj kupnji ruskih S-400, vrijedan 2,5 milijardi dolara, potpisan je krajem 2017. godine, a prve isporuke njegovih komponenti počele su početkom ovoga mjeseca. Dio ukupne cijene Turska će platiti samostalno, a dio uz pomoć ruskog kredita. Ovaj je posao dodatno pogoršao američko-turske odnose, kao i odnose Turske i NATO saveza čiji je ona član. Washington je prošli tjedan zbog ovog tursko-ruskog vojnog posla tu zemlju izbacio iz programa proizvodnje američkih zrakoplova 5. generacije F-35, a Ankari prijeti i dodatnim sankcijama. Turska se oštro usprotivila ovom američkom potezu i nazvala ga protuzakonitim, jer je ona prvotno od SAD-a tražila mogućnost za kupnju američkih PRO sustava Patriot ali joj Washington to nije dozvolio. To joj je omogućio tek nakon sklapanja njezinog ugovora s Moskvom ali i tada samo pod jednakim cijenama kao i za S-400 iako je Patriot puno stariji i manje efikasan sustav od spomenutog ruskog. Osim toga, Rusija i Turska pripremaju se i za moguću zajedničku proizvodnju pojedinih komponenti S-400 što joj SAD nikada nisu željele omogućiti. Upravo je nabavljanje i ovladavanje suvremenom vojnom tehnologijom i pokretanje procesa proizvodnje najsuvremenijeg raketnog naoružanja jedan od prioriotetnih turskih vojnih ciljeva. I Moskva joj je, kako se čini, u tome spremna pomoći.

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI