Ruska vojska zauzela američku bazu u Siriji!

Screenshot

Ovih dana sa sirijskoga terena pristižu zanimljive vijesti. Uoči turske vojne operacije „Izvor mira“ povučeni američki vojnici sa sjevero-istoka Sirije, prema naredbi Pentagona ponovo se vraćaju. Kako je većina njihovih prijašnjih vojnih baza umeđuvremenu prešla u ruke sirijske vojske ili ruskih snaga stacioniranih u toj zemlji, Amerikanci su počeli graditi svoje dvije nove baze u zoni velikih nalazišta nafte na istoku Sirije, pod agendom sprječavanja njihovog ponovnog pada u ruke „Islamske države“, čija je aktivnost ili uništena ili uskrsuje, već sukladno interesima najvažnijih regionalnih i globalnih aktera. Pentagon, osim toga, tvrdi, kako će se prihodima od prodaje nafte iz tih nalazišta financirati aktivnosti sirijskih Kurda. S druge strane ruski obavještajni i politički izvori tvrde kako Amerikanci prihodima od prodaje te nafte financiraju različite oružane formacije na ratom zahvaćenim terenima ne samo u Siriji. Tko god da govori istinu činjenica je kako u regionalnim mjerilima sirijska nafta nema konkurentnu moć i da je i prije rata, kada su sva ta nalazišta normalno funkcionirala, nafta s tih polja najvećim dijelom završavala za zadovoljavanje domaćih potreba, a samo manji dio je odlazio za izvoz. Međutim, sadašnjim zauzimanjem tamošnjih naftnih polja Amerikanci čine još nešto – puno važnije: i dalje sprječavaju Damask da se koristi svojom naftom i da u uvjetima naftnoga embarga, uvedenog od strane EU još 2011.g., mora „crno zlato“ nabavljati otežano, pod složenim uvjetima, i naravno – da za to mora plaćati.

Jučer smo objavili informaciju ruskih vojnih medija, koju su prenijeli i izraelski (Haaretz) i pojedini zapadni mediji, kako Rusija otvara svoju prvu zračnu bazu s istočne strane Eufrata – u krajnjoj sjevero-istočnoj sirijskoj regiji Hasakah, u donedavnoj civilnoj zračnoj luci grada Qamishlija smještenog na samoj granici  s Turskom i nedaleko od granice s Irakom. Tamo su, inače, nedavno počele prve rusko-turske zajedničke vojne ophodnje uz granični pojas između dviju država.

A već je danas došla vijest kako je sirijska vojska jučer ovladala i jednom od najvećih američkih vojnih baza na sirijskom tlu, u Metrasu, na sjeveru regije Allepo, gdje se, između ostaloga, namjerava otvariti veliko humanitarno središte za pomoć stanovnicima toga dijela zemlje. Radi se o zrakoplovnoj bazi „Sirrin“, čiji su ogromni teritorij prethodno napustile stotine američkih vojnih vozila, a sve što nisu mogli ponijeti Amerikanci su uništili eksplozivom.  Fizičku zaštitu unutarnjeg i vanjskog perimetra baze preuzele su specijalne postrojbe ruske vojne policije, a na bazu su sletjeli ruski vojni helikopteri. Trenutačno se provodi protueksplozivna provjera samih objekata na teritoriju baze, izvijestio je predstavnik ruske vojne policije, kazavši, kako već sada na bazu mogu sletati i veliki transportni zrakoplovi.
Facebook Comments


Loading...
DIJELI