SAD ĆE NASTAVITI HUMANITARNO POMAGATI AFGANISTANU: Ne žele da ta pomoć završi kod talibana

Foto: Dnevno

Američki Kongres vjerojatno će financirati UN i druge organizacije koje će dalje poslati pomoć Afganistanu, ali neće izravno financirati novu vladu predvođenu talibanima, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države su od invazije 2001. godine bile veliki donator Afganistana izdvajajući milijardi dolara za sigurnost, upravljanje, razvoj te humanitarne potrebe te zemlje.

“Bilo bi teško uvjeriti članove Kongresa da učine išta što bi izgledalo kao da se podržava talibansku vladu”, rekao je viši pomoćnik demokrata u Senatu.

S tim se složio i viši republikanski pomoćnik u Senatu.

”Republikanci apsolutno ne bi podržali davanje novca talibanima”, kazao je pomoćnik republikanaca dodavši da novac ne žele dati sve dok Amerikanci i Afganistanci koji su radili sa SAD-om ne napuste Afganistan.Američki Kongres mogao bi odobriti čak 144 do 279 milijuna dolara koje bi godišnje izdvajao za afganistanske humanitarne potrebe, ovisno o tome što agencije UN-a i druge utvrde da je potrebno.

Oko pola gospodarstva Afganistana se temelji na pomoći i poticajima stranih zemalja. Talibani su u problemu jer je takva pomoć mahom obustavljena, a MMF je blokirao sredstva Afganistana nakon pada Kabula. Mnogo od strane pomoći nije završilo tamo gdje je trebalo, a izvješća govore o velikoj korupciji u kojoj se mali dio Afganistanaca prilično obogatio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI