SAD mogu ukinuti posebni trgovinski status Hong Kongu ako Kina u grad uvede vojsku

Screenshot

Iz američkog Kongresa dolaze upozorenja o tome da će SAD morati zaustaviti važenje posebnog gospodarskog statusa koje su dale Hong Kongu, ukoliko Peking razmjesti svoju vojsku u tome gradu – zahvaćenom dugotrajnim masovnim neredima. O tome piše honkoški medij South China Morning Post.

Preciznije, takvo upozorenje objavila je američko-kineska komisija za gospodarstvo i sigurnost, pod nazivom US-China Economic and Security Review Commission, koja je ovlaštena za konzultacije Kongresa o posljedicama gospodarskih odnosa između Washingtona i Pekinga. Također je pozvala na primjenu mjera izvozne kontrole SAD-a prema tvrtkama iz „kopnene“ Kine i na njihove tvrtke-kćeri u Hong Kongu.

Komisija je upozorila da se američke tvrtke, koje investiraju u Kinu, susreću s rastućom osjetljivošću po pitanju zaštite informacija i intelektualnog vlasništva. Komisija je također izjavila da kineske tvrtke, registrirane na američkim burzama, moraju poštivati ista pravila o pristupu informacijama kao i druge tvrtke.


Statut spomenute komisije omogućuje joj savjetovanje radi poduzimanja mijera od strane Kongresa ili predsjednika SAD-a, ali ih oni nisu obvezni izvršavati.

U godišnjem izvješću te komisije navodi se slijedeće: “Status Hong Konga kao odvojenog carinskog teritorija, odvojenoga od Kine, nalazi se pod pritiskom. Snažnije nametanje državne kontrole od strane Pekinga nad Hong Kongom podriva visoki stupanj autonomije, koja osigurava povjerenje u sposobnost vlade Hong Konga da ograniči predaju osjetljivih tehnologija SAD-a u kopnenu Kinu.“Prema mišljenju komisije, Kongres mora „usvojiti zakon, da sve norme i posebni status Hong Konga, uključeni u zakon o politici SAD-a u Hong Kongu iz 1992.g., budu zaustavljene u slučaju da kineska vlada razmjesti Narodno-oslobodilačku vojsku ili Narodnu oružanu policiju radi vojnog miješanja u poslove Hong Konga“.

Podsjećamo: posljednjih dana masovni prosvijedi u Hong Kongu, sukobi s policijom i uništenja imovine u potpunosti su paralizirali to azijsko financijsko središte. Kina snažno osuđuje prosvijede i daje potporu gradskoj vladi, ali odbacuje optužbe za svoje miješanje u unutarnje stvari te kineske regije sa širokom autonomijom i kapitalističkim društvenim uređenjem. S druge strane Peking za kaos u tom gradu optužuje Sjedinjene Države i Veliku Britaniju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI