SAD stale uz Grčku, a protiv Turske

Amerikanci tradicionalno vode pragmatičnu vanjsku politiku, gdje nerijetko mijenjaju ili samo korigiraju svoje prvotne stavove po određenom pitanju ili krizi, kao i partnere na terenu, već ovisno o procjeni stanja i prosudbi, što bi od svega toga moglo biti najkorisnije po američke nacionalne interese. U tom su se kontekstu vrlo rijetko morali odlučivati za potporu jednoj, a protiv druge članice zajedničkog vojnog saveza – NATO-a, što je samo po sebi vrlo osjetljivo.

Upravo je to i ovoga puta slučaj, u grčko-turskom teritorijalnom sporu u Istočnom Sredozemlju, u kojemu su Amerikanci, čini se, definitivno zauzeli stranu. Barem se tako čini iz slijedeće vijesti:

Američki državni tajnik Mike Pompeo izrazio je američku potporu Grčkoj u svezi krize u istočnom Sredozemnom moru. U svom pismu grčkom kolegi Nikosu Dendiasu Pompeo je naglasio svoje neodobravanje poteza Turske, objavio je jučer grčki portal Greek Reporter.


Pismo je bilo odgovor na pismeni pregled stanja kojega je u listopadu Dendias dostavio Pompeu, i u kojemu je opširno opisao posljednje „protuzakonite i provokativne poteze Turske“ u spomenutoj regiji.

Isti medij, pozivajući se na svoje izvore u grčkom Ministarstvu vanjskih poslova, navodi, kako je Pompeo napisao da je „Grčka uporište stabilnosti u regiji“ i naglasio „odličnu razinu“ bilateralnih odnosa između Atene i Washingtona. Pompeo je uvjerio svog grčkog kolegu kako SAD „ne odobravaju“ nastavak turskih istraživačkih radova oko energenata u zoni istočnog Sredozemnog mora. Kazao je kako jednostrani potezi Ankare proizvode „jačanje napetosti u regiji“ i da tu napetost neće riješiti „prijetnje, zastrašivanja i ucjene, kao niti vojni potezi“.Izvori u Ateni smatraju kako je Pompeovo pismo „još jedna potvrda zakonitosti grčke pozicije“.

Da su američko-turski odnosi vrlo loši, potvrđuje i prošlotjedna vijest američkog medija Politico, koji navodi, kako je američki državni tajnik Mike Pompeo neslužbeno upoznao Kongres s planovima o prodaji UAE do 50 lovačkih zrakoplova 5. generacije F-35, koji su prvotno bili namijenjeni za isporuke Turskoj. Taj se medij pri tom pozvao na predsjednika odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Eliota Engela. Ovo upoznavanje Kongresa od strane State Departmenta uslijedilo je svega nekoliko dana nakon što su grčki mediji priopćili kako će Atena 2022. g. kupiti 6 zrakoplova F-35, kao i još 6 francuskih lovaca Rafale.

Podsjećamo: Turska je isključena iz zajedničkog programa proizvodnje zrakoplova F-35 zbog nabave ruskih protuzračnih sustava S-400 Triumf, čemu su se SAD i NATO savez snažno protivili. Treba podsjetiti kako je Ankara prvotno željela kupiti američko sustave PRO Patriot ali joj to nije bilo omogućeno, nakon čega se odlučila tražiti nove ponuđače, te se na kraju odlučila za spomenute ruske sustave. S druge strane, UAE žele zrakoplove F-35 nakon što su u rujnu potpisali mirovni sporazum s Izraelom. UAE i Turska veliki su bliskoistočni suparnici, u što, naravno, treba dodati i Saudijsku Arabiju kao najvećeg turskog antagonista i konkurenta za liderstvo u muslimanskom svijetu uopće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI