SAD-U STIGAO POSEBAN ZAHTJEV: Ukrajina zatražila da joj dozvoli opskrbu zrakoplovima Su-25

Ukrajina se obratila Sjedinjenim Državama sa zahtjevom, između ostalog, da prebace ruske jurišne zrakoplove Su-25 kao vojnu pomoć, objavio je CNN pozivajući se na popis oružja koje je Kijev dostavio u Washington.

“Zastupnik Jason Crowe, demokrat iz Colorada, rekao je u srijedu na saslušanju Odbora za oružane snage Predstavničkog doma da najnoviji popis predstavljen Kongresu ovog tjedna odražava ‘hitne potrebe’ ukrajinskog vojnog i civilnog vodstva… Popis također uključuje borbene zrakoplove, u poglavito Su-25, jurišni zrakoplov ruske proizvodnje sličan američkom A-10 Warthog”, navodi CNN.

Ukrajinska strana također je najavila potrebu prebacivanja u Kijev izviđačkih i napadačkih bespilotnih letjelica, taktičkih radara i sustava za elektroničko ratovanje s bespilotnim letjelicama, navodi američki medij.

Pentagon ranije nije podržao planove Poljske da ukrajinskoj vojsci pošalje nekoliko desetaka zrakoplova MiG-29 sovjetske proizvodnje. Prema planu poljskih vlasti, lovci su trebali biti prebačeni u američku zračnu bazu u Njemačkoj kako bi SAD odlučile o njihovoj sudbini. Međutim, prema Pentagonu, američka obavještajna zajednica zaključila je da bi se prijenos MiG-29 mogao protumačiti kao potez eskalacije i za sobom povući “značajnu reakciju” s ruske strane, povećavajući uključenost NATO-a u sukob.

Sjedinjene Države također su ranije najavile da odbijaju isporuku borbenih zrakoplova Ukrajini, tvrdeći da bi takav korak Rusija mogla shvatiti kao “eskalaciju”, što povlači ozbiljne rizike.Facebook Comments

Loading...
DIJELI