Šefovi diplomacija članica EU nadaju se očuvanju nuklearnog sporazuma s Iranom

Foto: Jeremy Hunt

Ministri vanjskih poslova zemalja EU vjeruju kako je još uvijek moguće spasiti nuklearni sporazum s Iranom.

Prema riječima visokih diplomatskih dužnosnika, još se sačuvalo prostora za diplomaciju, da bi Iran u potpunosti izvršavao svoje obveze iz sporazuma (JCPOA).

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, u svom je govoru u Bruxellesu izjavio kako nuklearni sporazum s Iranom „još nije mrtav“. „Mi tražimo put za očuvanje nuklearnog sporazuma, koji je, prema našem mišljenju, najbolji način osiguranja ne-nuklearnog statusa Bliskog istoka. Iranu je do razrade atomskog oružja potrebno ne manje od godine dana“, izjavio je prvi britanski diplomat. Njegove su riječi zanimljive jer dolaze u jeku rasplamsavanja krize američko-britanskih odnosa nakon objave oštrih riječi britanskog veleposlanika u Washingtonu Kima Darrocha protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova stila ponašanja i diplomacije.

Danas smo objavili i riječi iranskog predsjednika Hassana Rouhanija u kojima je on ponovio spremnost Irana za razgovore sa SAD-om i pri tom naveo uvjete koje Washington za to mora ispuniti (vidi poveznicu ispod teksta).Iran SAD-u poslao uvjete za pregovore

 

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI