SITUACIJA SE SVE VIŠE ZAOŠTRAVA! Sukob se počeo širiti i na Moldaviju: Novi napadi u kojima su srušeni radijski tornjevi

Foto: Wikemedia Commons

Dvije eksplozije uništile su najveće telekomunikacijske tornjeve u moldavskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlje danas ujutro. Prema medijskoj agenciji Ministarstva unutarnjih poslova, eksplozije na Pridnjestrovskom radiotelevizijskom centru (PRTC) u gradu Maiak, okrugu Grigoriopol, dogodile su se u 6:40 i 7:05 po lokalnom vremenu. Žrtava nije bilo.

Incident je uslijedio nakon što je Ministarstvo državne sigurnosti (MGB) separatističke regije u Tiraspolu napadnuto sinoć iz bacača granata. Incident je praćen špekulacijama iz ruskih medija u kojoj se tvrdi da se Rumunjska, članica NATO-a, sprema zauzeti Pridnjestrovlje. Napadi, ali i tvrdnje iz ruskih medija tretirane su kao provokacija od strane moldavskih vlasti. Dok je učinak napada na prazno sjedište MGB-a bio poprilično simboličan, uništavanje antena ima konkretne posljedice. Naime, Moldavija je zabranila ruske radio i TV postaje na svom teritoriju, ali nije u stanju provesti tu odluku u Pridnjestrovlju, koje je pod kontrolom proruskih separatista od ranih 1990-ih. S druge strane, moldavske vlasti neprestano pokušavaju spriječiti eskalaciju sukoba u separatističkoj regiji.

Kapacitet PRTC-a da još uvijek prenosi ruske radio i TV postaje nije poznat. Separatističke vlasti samo su potvrdile da dvije najmoćnije antene nisu više u funkciji: jedna od jednog megavata, druga od pola megavata. Obje antene su prenosila radijske programe iz Rusije. Radio centar izgrađen je krajem 1960-ih.

Ukrajinsko Ministarstvo obrane tvrdilo je, nakon napada granatama u Tiraspolu, ali prije nego što su srušene telekomunikacijske antene, da će se ruske provokacije u Pridnjestrovlju nastaviti. Kao dokaz su naveli naznake najviših pridnjestrovskih dužnosnika o pripremi bunkera, tri dana prije napada ministarstva granatama.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI