STIGLA JE POVIJESNA ODLUKA: SAD Iranu ukidaju sankcije!

Foto: Profimedia

Iranska agencija IRNA, pozivajući se na američki medij The Wall Street Journal, izvješćuje danas kako su Sjedinjene Države odlučile ukinuti sankcije iranskoj Središnjoj banci, Nacionalnoj iranskoj naftnoj kompaniji, tankerima za prijevoz nafte i industrijama za proizvodnju čelika i aluminija.

Washington je predstavio plan ukidanja “nekih sankcija” Teheranu u sklopu napora da se Iran u potpunosti vrati multilateralnom nuklearnom sporazumu iz 2015. g., poznatom i kao Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA). Istodobno, američka prijestolnica nije objasnila koje bi restriktivne mjere na snazi ​​protiv Islamske Republike trebale biti otkazane. Ali WSJ ih je naveo s pozivom na dva izvora u Washingtonu, “bliska ovom pitanju”.

U srijedu, 21. travnja, njemački, francuski i britanski diplomati u Beču (gdje se održavaju neizravni pregovori SAD-a i Irana uz posredništvo delegacija spomenutih triju država, te Rusije i Kine) su novinarima izjavili kako pozdravljaju konstruktivne razgovore u austrijskoj prijestolnici, kao i “pozitivno sudjelovanje (u njima) svih strana”, navodi IRNA.


Dodali bismo slijedeće: ako su gore navedene informacije o vrstama sankcija protiv Irana koje Washington namjerava ukinuti točne, radi se o gotovo svim najvažnijim sankcijama koje su „gušile“ Iran – onima o sprječavanju njegovih financijskih transakcija, kao i onih protiv energetskog sektora, ključnog za punjenje iranskog proračuna i njegov ukupni razvoj.

Podsjećamo: nakon što je američki predsjednik Donald Trump u svibnju 2018. g. jednostrano povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom i protiv njega vratio stare i uveo nove – još oštrije sankcije, ta je zemlja počela s postupnim smanjivanjem poštivanja preuzetih obveza iz istog sporazuma, prije svega vezano uz obogaćivanje urana iznad dozvoljene razine.Sadašnji predsjednik SAD-a Joe Biden je odmah nakon preuzimanja dužnosti izrazio želju za američkim povratkom u JCPOA, ali je naznačio kako bi Iran trebao biti prvi koji će se u potpunosti pridržavati istog prije nego što se SAD njemu vrate i Iranu ukinu sankcije. Teheran je zauzeo suprotan stav, prema kojemu bi Sjedinjene Države trebale odmah ukinuti sve sankcije protiv Irana uvedene tijekom Trumpovog mandata.

Dana 6. travnja u Beču su počeli neizravni pregovori između dviju država, uz posredovanje gore spomenutih država koje sudjeluju u JCPOA. U četvrtak, 15. travnja, održan je drugi krug pregovora o obnovi nuklearnog sporazuma.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI