STIŽE ODGOVOR NA ULAZAK FINSKE U NATO? Rusija bi u petak mogla prekinuti isporuku plina Finskoj

Ključni finski političari upozoreni su da bi Rusija u petak mogla zaustaviti isporuku plina susjednoj Finskoj, izvijestio je u četvrtak lokalni list Iltalehti, pozivajući se na neimenovane izvore, izvještava Reuters. List nije precizirao odakle je upozorenje došlo, a Reuters nije mogao provjeriti informaciju.

Finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin u četvrtak su objavili da će Finska podnijeti zahtjev za pridruživanje zapadnom obrambenom savezu NATO-u “bez odgađanja”, što je navelo Rusiju da obeća odgovor. Većina plina koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali plin čini samo oko 5% godišnje potrošnje energije u zemlji.  Međutim, gubitak većine opskrbe plinom značio bi da industrijski divovi poput Nestea i Metsa, kao i druge tvrtke u šumarstvu, kemijskoj i prehrambenoj industriji, moraju pronaći alternativne izvore energije ili prilagoditi svoju proizvodnju.

Finska je vlada 5. svibnja izjavila da je spremna na mogućnost da njezin istočni susjed prekine isporuku plina krajem svibnja kao odgovor na odbijanje Finske da se prikloni ruskim zahtjevima za plaćanje plina u rubljima.

S izravnim plinovodnim vezama s Rusijom, Finska i Baltik se više oslanjaju na ruski plin nego druge europske zemlje. Ako se ruska opskrba plinom smanji, Finska, Estonija, Latvija i Litva možda će morati smanjiti potražnju, objavila je mreža europskih plinskih operatera ENTSOG u svojoj ljetnoj prognozi u travnju.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI