STIŽE POMOĆ ZA UKRAJINU: Španjolska će joj isporučiti protuzračne rakete i borbene tenkove

Foto: Hina/ EPA/ALISA YAKUBOVYCH

Ukrajini stiže isporuka iz Španjolske koja sadržava protuzračne rakete i borbene tenkove Leopard kao pojačanje svoje vojne potpore zemlji, prema vladinim izvorima koje je u nedjelju citirao list El Pais, a prenosi Reuters.

Španjolska će također pružiti bitnu obuku ukrajinskoj vojsci o korištenju tenkova. Održat će se u Latviji, gdje je španjolska vojska rasporedila 500 vojnika u okviru NATO-ove operacije Enhanced Advanced Presence (Pojačane prednje prisutnosti). Druga faza obuke mogla bi se održati u Španjolskoj, prema izvorima koje citira El Pais. List navodi da španjolsko ministarstvo obrane dovršava isporuku protuzračnih projektila niske razine Shorad Aspide, koje je španjolska vojska zamijenila naprednijim sustavom. Španjolska je do sada isporučila streljivo, opremu za individualnu zaštitu i lako naoružanje.

Izvori su za El Pais rekli da je ponuda povećane podrške podignuta kada je premijer Pedro Sanchez posjetio Ukrajinu i sastao se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim 21. travnja, ali je odgođena zbog složenosti operacije, piše Geopolitika.news.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI