ŠTO ĆE BITI U PRIDNJESTROVLJU? Dužnosnik: ‘Cilj je ostao nepromijenjen tijekom postojanja republike’

Foto: Wikimedia Commons

Ministar vanjskih poslova regije Pridnjestrovlja ruskoj agenciji RIA Novosti kazao je kako rat u Ukrajini ne utječe na njihov cilj,  prenosi Geopolitika.news.

“Cilj Pridnjestrovlja ostao je nepromijenjen tijekom postojanja republike – što se odražava u rezultatima referenduma 17. rujna 2006., gdje je jasno navedeno: neovisnost uz slobodno pristupanje Ruskoj Federaciji”, tvrdi Vitalij Ignatiev. Navodno je 98% sudionika referenduma podržalo cilj pridruživanja Rusiji. Nakon toga je Vrhovno vijeće Pridnjestrovlja zatražilo od ruske Državne dume, Vijeća Federacije i predsjednika Rusije da priznaju republiku kao suverenu neovisnu državu.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, u Kijevu su porasli strahovi da bi Moskva mogla upotrijebiti Pridnjestrovlje i stotine ruskih vojnika koji su još tamo stacionirani kao mirovne snage, za napad na Ukrajinu iz četvrtog smjera. Glavni grad odcijepljene regije, Tiraspol, udaljen je samo 100 km od ukrajinskog strateški važnog crnomorskog lučkog grada Odese. Dužnosnici u Transnistriji zanijekali su da bi se njihova regija mogla koristiti kao odskočna daska za napad na Ukrajinu. Ipak, u ožujku je u Pridnjestrovlju zabilježeno nekoliko oružanih napada, uključujući napad i na repetitore za radio stanice. Postojala je bojazan da bi se sukob mogao “preliti” na ovu regiju gdje živi podjednak broj stanovnika koji se izjašnjavaju kao Rusi, Ukrajinski i Moldavci.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI