STOLTENBERG DAO INTERVJU O UKRAJINI: ‘Završetak rata očekujem kroz pregovore’

Foto: Željko Puhovski/Cropix

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, kaže da će mirovni pregovori u konačnici dovesti do kraja sukoba. Sukob između Rusije i Ukrajine vjerojatno će završiti sporazumnim rješenjem, ali to ne znači da bi Zapad trebao prestati slati oružje Kijevu ili smanjiti pritisak sankcija na Moskvu, izjavio je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. “Najvjerojatnije će ovaj rat završiti za pregovaračkim stolom”, rekao je Stoltenberg španjolskom listu El Pais, priznajući da izravna vojna pobjeda nije izgledna.

“Naša je odgovornost osigurati da Ukrajina bude u najboljoj mogućoj poziciji i pomoći joj da ostane suverena i neovisna europska nacija”, rekao je. Najbolji način da se ojača pozicija Kijeva uoči pregovora s Moskvom je “pružanje snažne vojne potpore, ekonomske potpore i promicanje oštrih sankcija prema Rusiji”, dodao je šef NATO-a. Međutim, odbio je prognozirati kada bi se mogli održati idući pregovori između Rusije i Ukrajine.

“Mir se uvijek može postići predajom. Ipak, Ukrajina se bori za svoju slobodu, za svoje pravo na postojanje, za pravo da bude demokratska nacija bez pokoravanja moći Rusije. A Ukrajinci su spremni platiti vrlo visoku cijenu, žrtvovati se za te vrijednosti. Nije na nama da im govorimo dokle bi njihove žrtve trebale ići”, rekao je Stoltenberg. Na pitanje je li zapadno naoružavanje Kijeva raspiruje sukob i povećava broj žrtava u Ukrajini, šef NATO-a je odgovorio da im “pomažemo jer oni to traže”. “Kroz povijest smo vidjeli nacije spremne prihvatiti velike žrtve za svoju slobodu”, dodao je. Stoltenberg je također istaknuo da unatoč tome što SAD i EU šalju oružje Ukrajini, “nema rata između NATO-a i Rusije”.

Moskva je više puta upozoravala na isporuku stranog oružja Kijevu, tvrdeći da će to samo produžiti borbe i povećati rizik od izravnog sukoba između Rusije i NATO-a. U travnju je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov opisao sukob u Ukrajini kao “posrednički” (proxy) rat koji NATO vodi protiv Rusije.

Ruska i ukrajinska izaslanstva održala su nekoliko krugova mirovnih pregovora ubrzo nakon izbijanja borbi. No, nije bilo susreta licem u lice između dvije strane još od kraja ožujka, kada su se  zadnji put sastali u Istanbulu. Moskva je isprva bila optimistična u pogledu ishoda pregovora u Turskoj, ali je kasnije optužila Kijev da se povukao od dogovora koji su tamo postignuti, izjavivši da su izgubili svako povjerenje u ukrajinske pregovarače. Kijev, pak, tvrdi da je Rusija više puta dokazala da joj se ne može vjerovati.Facebook Comments

Loading...
DIJELI