SVEČANO U IRANU: Započeo je turnir vojnih dronova, a sudjeluju četiri države

Foto: Wikimedia Commons

Predstavnici iz Rusije, Bjelorusije i Armenije stigli su u Iran kako bi sudjelovali na vojnom turniru bespilotnih letjelica, piše Geopolitika.news.

Ceremonija je održana u ponedjeljak u gradu Kashan, a desetero predstavnika svečano je otvorila natjecanje.

Natjecanje bespilotnih letjelica naziva “Lov sokola 2022.”, dio je sedmog izdanja širih godišnjih vojnih igara koje je Rusija pokrenula 2015. Turnir je organizirao zrakoplovni odjel iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) u gradu u kojem se već provode testovi dronova. Ali Balali iz zrakoplovstva IRGC-a koji je i glasnogovornik turnira, rekao je da će se ocjenjivati izvedba i dosljednost u zračnom izviđanju tijekom dana i noći te preciznost paljbe iz dronova, prenosi ga iranski Tasnim. Balali je rekao da je cilj igara prenijeti “poruku mira i prijateljstva i zajedničke suradnje Islamske Republike Iran s drugim zemljama u borbi protiv globalnog terorizma”, uz “razmjenu iskustava i vojnih postignuća” na dronovima.

Iran je također domaćin dvjema drugim kategorijama ove godine, točnije natjecanju u ronjenju u kojem će sudjelovati vojnici u južnom Konaraku i natjecanju u snajperskom gađanju u središnjem Yazdu. Danas je iranski ministar obrane Amir Ashtiani najavio da će biti održana i vojna izložba koja će započeti 22. kolovoza.

Zadnjih mjeseci su iz SAD-a tvrdili da Rusija planira kupiti “stotine” bespilotnih letjelica od Irana koje će se koristiti u ratu u Ukrajini, što je Teheran negirao. Američki CNN izvijestio je prošli tjedan da SAD vjeruje da su ruski dužnosnici već prošli obuku u Iranu. S druge strane, Iran tvrdi da neće učiniti ništa da dodatno potakne rat u Ukrajini, za koji je rekao da se mora riješiti dijalogom, ali nije osudio ni Rusiju. Teheran i Moskva sve više razvijaju bliske veze, a ruski predsjednik Vladimir Putin otputovao je u Teheran u srpnju u rijetkom inozemnom posjetu od početka rata u veljači. Rusija je također izgradila satelit za Iran koji je uspješno lansirala u svemir prošli tjedan iz baze u Kazahstanu.Facebook Comments

Loading...
DIJELI