Svi žele za isti stol s Putinom: Nakon Bidena, svoje vrijeme želi i francuski predsjednik

Ured za medije Elizejske palače izjavio je kako francuski predsjednik želi se sastati s ruskim predsjednikom u bliskoj budućnosti. Naravno, ova vijest je stigla samo par dana nakon što se uspostao kontakt između službenog Washingtona i Moskve. Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden također se želi sastati s Vladimirom Putinom kako bi mogli pričati o brojnim temama koje muče dvije zemlje.

“Predsjednik Republike uskoro će razgovarati s predsjednikom Putinom”, kaže se u poruci.

Iz teksta je jasno kako je izjava dana nakon razgovora Emmanuela Macrona i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog u Parizu. Očito je nakon ovog sastanka francuski čelnik odmah dobio inspiraciju i za razgovor s Putinom.


Uostalom, Putin je, sve donedavno, bio njegov rado viđen i gost i domaćin, a Macron je često javno ukazivao na nužnost dijaloga i suradnje s Rusijom – kako za Francusku tako i za EU.

Odnosi između EU i Rusije nakon toga rapidno su degradirali do te mjere da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov s povjerenikom EU za vanjske i sigurnosne poslove Josepom Borrellom ne tako davno u Moskvi „obrisao pod“, da bi ubrzo izjavio i kako su odnosi između Rusije i EU potpuno prekinuti i da će Moskva od sada razgovarati isključivo na bilateralnoj osnovi s državama EU koje to žele.Čini se da Macron to ipak želi, makar i pod pokrićem „pomoći“ Volodimiru Zelenskom u sklopu tzv. Normandske četvorke oko rješavanja problema s pobunjenim istokom Ukrajine, iako svi jako dobro znaju da sudbina Zelenskog, odnosno pitanje rata i mira u Ukrajini, ovisi isključivo o (ne)dogovoru Moskve i Washingtona.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI