TA GA JE ČINJENICA JAKO OGORČILA! Ruski zastupnik o micanju spomenika Crvenoj armiji u Latviji: “Ovo je dan srama za Europu”

Foto: Guliver/ Reuters/ Ints Kalnins

Europa zatvara oči pred rušenjem Spomenika osloboditeljima sovjetske Latvije i Rige od njemačkih fašističkih osvajača, ali nikada neće moći uništiti povijesno sjećanje, rekao je za TASS ruski zastupnik. “Ovo je dan srama za Europu”, rekao je Leonid Slucki, predsjednik međunarodnog odbora ruske Državne dume (donji dom parlamenta) i čelnik Liberalno-demokratske stranke Rusije (LDPR).

“Zapad je šutio kada su latvijskim ulicama marširali veterani SS legija, kada je neonacizam podigao glavu u Ukrajini. Sada opet šuti.” “Ali nemoguće je izbrisati sjećanje”, naglasio je Slucki. “Stanovnici Rige su to pokazali više puta. Siguran sam da će ljudi i dalje donositi cvijeće i svijeće na ovo mjesto. Bruxelles ne želi vidjeti kako latvijske vlasti ubijaju europske vrijednosti koje su proglasile, zajedno sa spomenikom. Dugoročno će doći kraj histeriji i konačno će vidjeti da odnosi s Rusijom više nikada neće biti isti”, dodao je ruski zastupnik.

Kabinet ministara Latvije odobrio je 14. srpnja demontažu 69 vojnih spomenika koji datiraju iz sovjetske ere, uključujući spomenik u Parku pobjede u Rigi te spomenike posvećene vojnicima Crvene armije u Liepaji, Rezekneu i Daugavpilsu. Dana 3. kolovoza demontiran je spomenik sovjetskim vojnicima u četvrti Pardaugava u Rigi. Rušenje spomenika vojnicima Crvene armije počelo je 23. kolovoza. Prema gradskom zakonodavstvu Rige, spomenik bi trebao biti potpuno demontiran do 15. studenog. Planirano je na to potrošiti oko 2,1 milijun eura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI