Terorizam: U Afganistanu ubijen zamjenik guvernera Kabula

U utorak, 15. prosinca, u jednom od kvartova glavnog afganistanskog grada, od eksplozije mine na daljinsko upravljanje ubijeni su zamjenik guvernera Kabula Mohabbatullah Mohammadi  i njegov pomoćnik, a ranjena su i dva njegova tjelohranitelja.

Eksplozivna naprava instalirana je na automobilu Toyota Land Cruiser kojim su se vozili.

Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva unutarnjih poslova Tariq Arian izjavio je kako se incident dogodio oko 9:40 ujutro na području Macrorian 4.

Ali to nije sve. Danas su u okrugu Baghrami u Kabulu nepoznate osobe napale policijske službenike. U napadu je ubijen jedan a ranjeno još dvoje policajaca.

Sve ovo svjedoči kako je put do trajnog mira u toj zemlji još vrlo dalek. Vladine snage i međunarodna koalicija s velikim teškoćama kontroliraju sigurnost i u samom glavnom gradu Afganistana, o čemu i svjedoče ovi teroristički napadi.Podsjećamo: u Dohi se održavaju unutar-afganistanski pregovori između predstavnika vlade i radikalnog talibanskog pokreta o završetku sukoba i pronalasku političkog rješenja za tu zemlju. Za sada nema značajnijih pomaka. Sjedinjene Države su, nakon što su s talibanima u veljači postigle sporazum o primirju, najavile su povlačenje svih svojih snaga do Božića ove godine, što je kasnije korigirano izjavom da će u Afganistanu ostati manji kontingent od 4,5 tisuća američkih vojnika. Prije cca dvije godine bilo ih je oko 14 tisuća. Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg nedavno je izjavio kako  ta vojna organizacija neće povlačiti svoje vojnike iz Afganistana. S druge strane talibani primirje uvjetuju povlačenjem svih stranih vojnika iz zemlje.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI