TEŠKA POZICIJA IRANA: Hoće li se okrenuti prema Kini i Rusiji?

“Općenito govoreći, Iranci imaju vrlo rezerviran stav prema Rusiji. Barem, nikad nisam vidio Iranca koji bi rekao da “voli Rusiju” ili da je “smatra pouzdanom partnericom”, piše aktualni japanski diplomat Junichi Sumi, stručnjak za Iran i Bliski istok za japanski medij JB Press., prenosi Geopolitika.News.

Povijest ruske prisutnosti i miješanja u iranska pitanja u 19. i ranom 20. stoljeću, kao i sovjetska potpora Sadamu Husseinu tijekom iransko-iračkog rata (1980-88), daje Irancima snažan osjećaj zadiranja u njihovo nacionalno dostojanstvo i jedva da su zaboravljeni u iranskom društvu.

Čak se i posljednjih godina Rusija složila s rezolucijama UN-a o sankcijama Iranu (prosinac 2006. – prosinac 2008., lipanj 2010.), i zamrznula ugovore o isporuci sustava protuzračne obrane S-300 Teheranu (2010.), navodi japanski diplomat.

Međutim, prema jednoj od najnovijih anketa (veljača 2021.) koju je provelo Sveučilište Maryland u Sjedinjenim Državama u suradnji s Iran Poll (sa sjedištem u Torontu), više od polovice (56%) Iranaca odgovorilo je pozitivno o Rusiji, štoviše, među njima je 15% ispitanika svoj odnos prema Rusiji ocijenilo “vrlo povoljnim”, a 41% ispitanika ocijenilo ga je “povoljnim”.

Ubrzo nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, ruski predsjednik Putin nazvao je iranskog predsjednika Ibrahima Raisija i objasnio njezine ciljeve. U odgovoru je predsjednik Raisi rekao: “Širenje NATO-a predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti i sigurnosti neovisnih država u regiji.” Tako je iranski čelnik jasno pokazao svoje razumijevanje ruske politike u Ukrajini i Europi.“Mi smo protiv svakog rata i podržavamo prekid vatre u Ukrajini”, rekao je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei, dodajući, međutim, da je “korijen krize u Ukrajini politika SAD-a, a Ukrajina postaje njena žrtva”. Istovremeno, ajatolah je dao vrlo značajnu primjedbu: “Lekcija Ukrajine za međunarodnu zajednicu je da takozvani štit u obliku zapadnih zemalja ne radi i da je samo” fatamorgana”, koja povećava svjetsko nepovjerenje prema Sjedinjenim Državama i Zapadu.”

Što se tiče vanjske strane, mogu se uočiti nijanse u iranskim akcijama: Teheran nastoji održati određenu “ravnotežu” po ukrajinskom pitanju.

Iran je 2. ožujka bio suzdržan u usvajanju rezolucije Opće skupštine UN-a kojom se osuđuje Rusija. Iran se sjeća svoje povijesti, kada je bio žrtva kolonijalizma, uočava povećan oprez u odnosu na probleme separatizma i nacionalizma s obzirom na prisutnost u zemlji brojnih etničkih skupina (Kurdi, Beludži, Arapi itd.). U tom smislu, Teheran je vrlo osjetljiv na bilo kakve izazove svom teritorijalnom jedinstvu, piše japanski medij.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI