TREBA LI PELOSI POSJETITI TAJVAN? Biden: ‘Vojska misli da to sada nije dobra ideja’

Foto: Wikimedia Commons

Američki predsjednik Joe Biden kazao je kako ne bi bilo dobo da predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi posjeti Tajvan, piše Geopolitika.news.

Bidenovi komentari uslijedili su dan nakon što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo da će poduzeti “odlučne i snažne mjere” ako Pelosi nastavi s prijavljenim planovima da posjeti Tajvan sljedećih tjedana, prenosi AP.

“Vojska misli da to sada nije dobra ideja”, rekao je Biden odgovarajući na pitanje o Pelosinoj najavljenoj posjeti. Pelosi je prvotno trebala posjetiti u travnju, ali je morala odgoditi nakon što je bila pozitivna na koronavirus. Ona bi bila najviše pozicionirana američka zastupnica koja je posjetila Tajvan otkako je Newt Gingrich, republikanac, putovao tamo prije 25 godina dok je bio na istoj poziciji kao i Pelosi. Financial Times je u utorak izvijestio da Pelosi planira nastaviti s odgođenim posjetom Taipeiju u sljedećih mjesec dana.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da bi takav posjet “ozbiljno potkopao kineski suverenitet i teritorijalni integritet, ozbiljno utjecao na temelje kinesko-američkih odnosa i poslati vrlo pogrešan signal separatističkim snagama u Tajvanu”. Drugi glasnogovornik Wang Wenbin bio je još oštriji: “Ako SAD inzistira da ide svojim putem, Kina će poduzeti snažne mjere da odlučno odgovori i suprotstavi se, a mi ćemo učiniti ono što najavimo”.

Kineska vojska mogla bi proglasiti “zonu zabrane leta” (no-fly zone) iznad Tajvana ako predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi pokuša posjetiti otok u kolovozu, izvijestio je CNN jučer pozivajući se na anonimnog službenika američke vlade. Narodna oslobodilačka vojska (PLA) također bi mogla odgovoriti raspoređivanjem ratnih zrakoplova duboko u identifikacijsku zonu protuzračne obrane (ADIZ), rekao je anonimni dužnosnik američke vlade. Najgori, ali iznimno malo vjerojatan scenarij je da avion s Pelosi ipak odluči ući u zonu gdje je kineska vojska zabranila let. Daljnje posljedice toga bile bi zbilja strašne za održavanje mira u svijetu.Facebook Comments

Loading...
DIJELI