TRI DESANTNA BRODA NAPUSTILA BALTIČKO MORE: Kuda kreću?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tri amfibijska/desantna ratna broda ruske mornarice napustila su Baltičko more i krenula prema Atlantskom oceanu, dok napetosti i dalje rastu oko granice s Ukrajinom, piše The Drive, objavio je portal Geopolitika.news.

Zasebna flotila od tri ruska desantna broda ranije je bila uzrok nedavne uzbune u Švedskoj, koja je poslala dodatne snage na otok Gotland na Baltiku, kao odgovor na pojačanu rusku pomorsku aktivnost u regiji.

Tri plovila koja su danas napustila Baltik i krenula prema nepoznatoj destinaciji čine amfibijski ratni brodovi klase 775 Ropucha. Sva tri broda: Koroljev, Minsk i Kalinjingrad su 15. siječnja krenuli iz luke Baltyysk u ruskoj eksklavi Kalinjingrad i ranije danas prošli kroz tjesnac Kattegat prema Atlantskom oceanu.

Iako pomorski tranziti, uključujući i one s desantnim brodovima, u i iz Kalinjingrada nisu nimalo neuobičajeni, švedski dužnosnici jasno su dali do znanja da je trenutna razina aktivnosti neobično visoka.

Čini se da zapadni nadzorni zrakoplovi drže na oku prisutnost ruske mornarice na Baltiku. Američki pomorski patrolni zrakoplov P-8A danas je letio uz dansku obalu i iznad Baltika, dok je zrakoplov za rano upozorenje švedskog ratnog zrakoplovstva S 100D Argus također aktivan u regiji.Tranzit tri ruska amfibijska broda klase Ropucha iz Baltičke flote ostavlja dva broda Sjeverne flote iste klase na Baltiku. To su Olenegorskiy Gornyak i Georgiy Pobedonosets. Svaki brod klase Ropucha može nositi 10 tenkova, 340 vojnika i 550 tona tereta. The Drive nije uspio doznati što je trenutno ukrcano na ruske brodove.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI