Trump ljutito zatražio ostavku zapovjednika američke vojske u Afganistanu: “Vi gubite rat”

Američka televizija NBC objavila je informaciju kako je predsjednik SAD-a Donald Trump, nakon napetog sastanka s generalima iz Pentagona, izjavio da Sjedinjene Države gube rat u Afganistanu i zatražio ostavku zapovjednika američkih snaga u toj zemlji generala Johna Nicholsona http://www.nbcnews.com/news/us-news/trump-says-u-s-losing-afghan-war-tense-meeting-generals-n789006

Prema informacijama NBC-ja, Trump je sve više razočaran svojim savjetnicima kojima je naložena razrada nove američke strategije po pitanju Afganistana. Prilikom sastanka održanog 19. srpnja, predsjednik Trump je u više navrata predlagao ministru obrane Jamesu Mattisu i zapovjedniku združenog stožera oružanih snaga Josephu Dunfordu zamijeniti Nicholsona jer on „ne dobiva rat“ već ga gubi. Tom prilikom Trump se također žalio na američke saveznike iz NATO-a.

Podsjećamo, kako je ubrzo nakon svog ustoličenja u Bijelu kuću Donald Trump počeo razradu nove američke strategije u svezi Afganistana. Međutim, nakon objavljenih prvih informacija iz nove strategije, koje se odnose na jačanje tamošnjih američkih snaga kroz slanje dodatnih 400-tinjak vojnika iz specijalnih postrojbi, intenziviranje uporabe dronova protiv istaknutih terenskih zapovjednika terorističkih postrojbi, nastavak obučavanja afganistanskih snaga sigurnosti i koordinaciju aktivnosti sa središnjom vladom u Kabulu, Geopolitika.News je pisala kako se, zapravo, ne radi ni o kakvoj novoj američkoj strategiji, pa samim tim neće biti niti kvalitativnih pomaka na terenu. U više navrata smo u svojim analizama pisali kako SAD uporno nastoji srediti stanje (preciznije, staviti ga pod svoj nadzor) ignorirajući ostale ključne čimbenike tj. interese bitnih i Afganistanu susjednih država, prije svega Pakistana. Iz tog razloga, ne samo da se nije zaustavila ili smanjila teroristička aktivnost u glavnim urbanim središtima zemlje, uključno i samo glavni grad Kabul (koji su najvećim dijelom pod nadzorom afganistanskih snaga sigurnosti i snaga NATO saveza) već je došlo do njezinog povećanja, pričemu se sve češće napadaju i baze afganistanske vojske ali i zapadnih koalicijskih snaga, kao što je bilo prije nekoliko dana.

U Afganistanu se od 1. siječnja 2015. godine  provodi  nova misija NATO saveza pod nazivom „Odlučna potpora“. Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević je 29. lipnja 2017. godine, na sastanku ministara obrane članica NATO saveza održanog u Bruxellessu, izjavio, kako Hrvatska neće povećavati broj svojih vojnika u sklopu NATO-ove misije u Afganistanu. Naša zemlja je sa svojim vojnicima u toj zemlji nazočna još od 2003. godine, a trenutačano tamo ima oko 100 svojih vojnika, uglavnom zaduženih za obuku afganistanskih snaga sigurnosti i poslove osiguranja.

  

 

 

Original možete pronaći na geopolitika.news

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI