TURSKA I AMERIKA NASTAVLJAJU PREGOVORE: Projekt borbenih zrakoplova F-35

Turski i američki dužnosnici uskoro će se sastati kako bi razgovarali o projektu borbenih zrakoplova F-35, rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar, prenosi AA, objavio je portal Geopolitika.news.

Mlažnjaci američke proizvodnje bili su u središtu spora između Ankare i Washingtona kada su SAD 2019. uklonile Tursku kao partnera iz programa proizvodnje i kupnje zrakoplova F-35 zbog kupnje ruskih raketnih sustava S-400.

“Pregovori sa SAD-om o F-35 su opet u tijeku. Sljedećih dana održat će se sastanak u Sjedinjenim Državama na kojem će se razgovarati o pitanju F-35, pripreme su u tijeku”, rekao je ministar Akar.


Dodao je kako je kupnja obrambenih sustava ruske proizvodnje od strane Turske bila “nužna” jer nisu mogla pronaći partnera iz NATO-a za kupnju sličnog sustava pod razumnim uvjetima.

Pentagon smatra da je turska kupnja oružja od Rusije u suprotnosti s njezinom pozicijom kao članicom NATO saveza. Među ostalim i zbog straha da će ruski protuzračni sustav skupljati vrijedne podatke o F-35 avionima.Washington je prošle godine uveo sankcije turskoj obrambenoj industriji zbog kupnje, što je dodatno pogoršalo odnose. Američke sankcije izazvali su oštre kritike iz Ankare, a Erdogan je rekao da će Washington “platiti cijenu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI