TURSKI ŠEF DIPLOMACIJE OZBILJNO TVRDI: ‘Neke države NATO-a žele nastavak rata u Ukrajini zbos slabljenja Rusije’

Foto: Furyk Nazar/Guliver Image

Neke zemlje članice NATO-a žele da se rat u Ukrajini nastavi kako bi Rusija oslabila, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih poslova, izvještava Anadolu Agency.

U televizijskom intervjuu za privatni informativni kanal CNN Turk, Mevlut Cavusoglu rekao je da Turska nije mislila da će rat Rusije i Ukrajine trajati toliko dugo nakon mirovnih pregovora u Istanbulu.

“Nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, stekao se dojam da…postoje oni unutar država članica NATO-a koji žele da se rat nastavi, neka se rat nastavi i Rusija oslabi”, rekao je Cavusoglu.

Rusko i ukrajinsko izaslanstvo sastalo su se na mirovnim pregovorima u Istanbulu 29. ožujka dok se rat nastavljao s gomilanjem žrtava na obje strane. Dok su trajali razgovori ukrajinski dužnosnici su signalizirali svoju spremnost za pregovore o “neutralnom statusu”, ključnom zahtjevu Rusije, ali su zatražili sigurnosna jamstva za svoju zemlju.

Rusija se u međuvremenu obvezala značajno smanjiti svoje vojne aktivnosti prema ukrajinskim gradovima Kijevu i Černihivu kako bi izgradila povjerenje za buduće pregovore.O mogućnosti sastanka čelnika Rusije i Ukrajine u Turskoj, Cavusoglu je rekao da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u stalnom kontaktu i s Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

“Predsjednik Erdogan ponovno će razgovarati s čelnicima sljedećih dana. Razgovarao sam s (ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem) Lavrovom danas i s (ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom) Kulebom jučer”, dodao je Cavusoglu.

Sastanak Putin-Zelenski u Turskoj još uvijek je na stolu, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI