TUŽBA PROTIV IZRAELSKE VLADE: Konglomerat izraelskih i kineskih tvrtki nezadovoljan odbijenom ponudom

Konglomerat izraelskih i kineskih tvrtki podignuo je optužnicu pred Okružnim sudom protiv izraelske vlade u Tel Avivu. Razlog je što je vlada odbila njihovu ponudu za divovski projekt izgradnje lake željeznice u Tel Avivu, tvrdeći da se odbijanje temelji na nezakonitom pritisku SAD-a, piše The Jerusalem Post, a prenosi Geopolitika.News.

Vlada je u siječnju objavila da je kroz natječaj odobrila izgradnju francuskoj tvrtki Alstom i da su izraelske tvrtke Dan i Electra pobijedile na natječaju za izgradnju dijela zvan “zelena linija”, dok bi izraelska tvrtka Shafir i španjolska tvrtka CAF trebali graditi “ljubičastu liniju”.

Rezultati natječaja bili su velika pobjeda Washingtona nad Pekingom u višegodišnjoj borbi oko utjecaja na ključnu izraelsku infrastrukturu. I Bidenova i Trumpova administracija žestoko su pritiskale Izrael da odbije ponude kineskih tvrtki za izgradnju kritičnih infrastrukturnih projekata, posebno u komunikacijskim i tehnološkim područjima. Trgovinski i tehnološki rat između dviju globalnih sila doveo je do zabrinutosti Washingtona da će Kinezi koristiti infrastrukturne projekte u Izraelu kao prozor za špijuniranje SAD-a.

U jednom je trenutku Trumpova administracija čak zaprijetila da će se američka mornarica povući iz nove luke u Haifi zbog kineske involviranosti u njezin razvoj i rad. Izrael je u poziciji balansiranja između dviju strana, a odluka o izgradnji željeznice u siječnju bila je prvi put da je Izrael krenuo prema Washingtonu na štetu Kine i time riskirao veliki raskid s Kinom nakon više od desetljeća sve dubljeg ulaska kineskih tvrtku u izraelske infrastrukturne i lučke projekte.

Među stankama koje tuže vladu je i China Railway Construction Company, koju je Bidenova administracija stavila na tzv. “crnu listu” ulaganja zbog sumnje u povezanost s kineskom vojnom industrijom. Svjetska banka je sankcionirala tu tvrtku 2019. nakon optužbi za prijevaru. U tužbi tvrtke traže da Izrael odobri njihove ponude s obzirom na to da su ponudili najniže cijene. Kineske tvrtke već su probile nekoliko tunela i izgradile nekoliko trasa željeznica u Izraelu.CRCC ima povijest “dumpinga”, što nije neobično za kineske tvrtke koje žele proširiti svoju infrastrukturnu izgradnju diljem svijeta. Riječ je o praksi gdje tvrtke nude znatno niže cijene te čak i gube novac zbog interesa koji nije kratkoročni profit. Izraelski NTA je u kolovozu 2021. započela istragu o tome kako je moguće da kineska tvrtka pruža usluge po tako niskoj cijeni. NTA je rekao da je odbio ponudu CCRC-a jer je riječ o obmanjujuće jeftinoj ponudi.

U tužbi, koju su pokrenule kineske i izraelske tvrtke koje su izgubile natječaj, uvrstili su izjave bivšeg direktora Shin Beta (Izraelske sigurnosne agencije) Nadava Argamana, nekolicine izraelskih političkih dužnosnika i američkih dužnosnika koje ukazuju na to da će Jeruzalem odbiti ponudu CCRC-a na temelju američkog zahtjeva. Prema tužbi, standardni ugovorni zakon ne dopušta vladi da diskriminira kineske tvrtke samo zato što iz SAD-a traže takav ishod. Nadalje, u tužbi tvrde da izjave Argamana i drugih političara da bi kineske tvrtke mogle biti “opasne” za Izrael nisu utemeljene na objektivnim dokazima, već na subjektivnoj želji da se udovolji SAD-u, bez obzira na zakone i pravdu.

Unatoč tvrdnjama iz tužbe, malo je vjerojatno da će izraelski sud odbaciti odluku vlade i još je manje vjerojatno da će odbaciti sigurnosne savjete iz Shin Beta. Izraelski sudovi obično se oslanjaju na vladu i vojni establišment u prosudbi je li neko pitanje prijetnja nacionalnoj sigurnosti ili ne. Ipak, moguće je da će sud održati rasprave o tom pitanju i zatražiti više detalja od vlade o tome je li Kina opasna na ovaj način ili nije. Čak i sam čin održavanja takvih saslušanja mogao bi navesti vladu da ili preispita svoju odluku ili promijeni proces donošenja budućih odluka. Ipak, među izraelskim političarima te u vojnoj i tehnološkoj industriji ima sve glasnijih zagovaratelja približavanja Pekingu. No, posljednjih godina Jeruzalem je jasno dao do znanja da, ako mora izabrati stranu, onda će to biti američka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI