U OVOJ GODINI PRITVOREN REKORDAN BROJ NOVINARA: Raste netolerancija prema nezavisnom izvještavanju

Pixabay

Broj pritvorenih novinara u svijetu ove je godine dosegnuo rekord, piše u novom izvješću neprofitnog Odbora za zaštitu novinara (CPJ). Navodi se da su 293 novinara zatvorena do 1. prosinca ove godine, objavio je Reuters.

Najmanje 24 novinara ubijeno je zbog izvještavanja, a 18 drugih je umrlo u okolnostima koje otežavaju utvrđivanje jesu li bili meta zbog svog rada, objavio je CPJ u svom godišnjem istraživanju o slobodi medija i napadima na medije.

Iako se razlozi za zatvaranje novinara razlikuju od zemlje do zemlje, rekordan broj odražava političke potrese diljem svijeta i rastuću netoleranciju prema nezavisnom izvještavanju, prema neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u SAD-u.


“Ovo je šesta godina zaredom da CPJ dokumentira rekordan broj novinara zatvorenih diljem svijeta”, rekao je Joel Simon, izvršni direktor CPJ-a.

Dodao je kako “broj odražava dva neraskidiva izazova – vlade su odlučne kontrolirati i upravljati informacijama i sve su drskije u svojim naporima da to učine”.Facebook Comments

Loading...
DIJELI