UBIJEN VOĐA AL KAIDE! Američka vojska upotrijebila dron

Dva dana nakon napada na bazu u Siriji kojom se koristi antidžihadistička koalicija predvođena SAD-om, američka vojska je objavila kako je ubijen vođa Al Kaide Abdul Hamid al-Matar. Kako su objavili, ubijen je dronom.

“Uklanjanje tog visokopozicioniranog vođe Al Kaide poremetit će sposobnosti terorističke organizacije da planira i izvodi napade kojima prijeti američkim građanima, našim partnerima i nedužnim civilima”, rekao je John Rigsbee, glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske (CENTCOM).

Napad je izveden u regiji Soulouk, na sjeveru Sirije koje nadzire Turska, piše agencija AFP.


Kako navode, nije ustanovljeno da je bilo civilnih žrtava u napadu koji je izveden dronom MQ-9.

Al Kaida i dalje prijeti SAD-u i saveznicima.Rigsbee je reao kako se “koristi Sirijom kao bazom za povlačenje kako bi se pregrupirala i koordinirala sa svojim ograncima i planirala operacije u inozemstvu”.

Pentagon je potkraj rujna eliminirao “drugog visokog vođu Al Kaide” u Siriji, Salima Abou-Ahmada za kojeg je rekao da je bio odgovoran za “planiranje, financiranje i odobravanje transregionalnih napada” koje je izvodila organizacija.

Inače, na sjeveroistoku Sirije raspoređeno je oko 900 američkih vojnika. Surađuje se s  Demokratskim sirijskim snagama (FDS) te u bazi Al-Tanf na jugu blizu Iraka i Jordana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI