UKRAJINA OPTUŽILA RUSIJU ZA KRAĐU ŽITARICA: Potpredsjednica ruske vlade: ‘Rusija ne isporučuje ukrajinske žitarice’

Foto: Alexei Nikolsky/Guliver Image

Rusija je u četvrtak priopćila da olakšava izvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine preko ruskih tranzitnih točaka na Azovskom moru, izvještava Reuters. Nije objašnjeno tko je osigurao hranu za izvoz, piše portal Geopolitika.news.

Ukrajina, kao i Rusija, jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica i uljarica, optužila je Rusiju za krađu žitarica s teritorija u Ukrajini koje su njezine snage zauzele.

Potpredsjednica ruske vlade Viktoria Abramčenko odbacila je tu tvrdnju u intervjuu za Reuters, rekavši: “Rusija ne isporučuje ukrajinske žitarice”.

Nastavila je: “Rusija osigurava ‘zeleni [siguran] koridor’ za žitarice i bilo koju drugu hranu kao što je uljarica… tako da se može izvoziti iz Ukrajine bez prepreka. [preko] Melitopolja ili Berdjanska.”

Nemogućnost Ukrajine da koristi svoju glavnu dubokomorsku luku Odesu zbog ruskog vojnog upada dovela je do skoka globalnih cijena hrane i upozorenja Ujedinjenih naroda na glad u siromašnijim zemljama koje se uvelike oslanjaju na uvozno žito.Abramčenko je ponovila stav Rusije da je Ukrajina dužna otvoriti minirane morske putove do Odese. Svaka strana optužuje drugu za postavljanje mina kako bi ometala pristup luci, za koju Ukrajina strahuje da bi Rusija mogla pokušati zauzeti napadom s mora. “Ne možemo osigurati zeleni koridor za Odesu jer je Ukrajina učinila sve da ova luka ne radi”, navela je Abramčenko.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI