UKRAJINA POTVRDILA VELIKU VIJEST: Uspostavljena veza s nuklearnom elektranom Zaporožje

Foto: Dmytro Smolyenko/Guliver Image

Ukrajinski operater nuklearne energije priopćio je u petak da je ponovno uspostavio svoju vezu sa sustavima nadzora u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj u Europi, koju su okupirale ruske snage, piše Reuters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), UN-ov atomski nadzornik, rekla je da želi hitno pregledati elektranu u južnoj Ukrajini, ali se ukrajinske vlasti protive bilo kakvom takvom posjetu dok ruske snage drže ustanovu pod kontrolom. Bio je to drugi put da je izgubljena komunikacija s postrojenjem koje se sastoji od šest reaktora.

Ukrajinska državna agencija Energoatom objavila je na svom Telegram kanalu da je uspostavila vezu “vlastitim naporima”. Veza je, kako se navodi, izgubljena “zbog prekida svih ukrajinskih mobilnih operatera od strane okupatora u gradu Enerhodaru, uključujući Vodafone, s kojim (IAEA) ima ugovor za prijenos podataka”. Svi “obvezni podaci praćenja se prenose” i IAEA je potvrdila primitak, priopćio je Energoatom.

IAEA je ranije ovog tjedna rekla da gubitak komunikacijskih veza “samo povećava hitnost slanja ove misije” u Zaporožje. Rečeno je da je veza izgubljena “zbog prekida komunikacijskih sustava objekta”.

Ruske snage napale su Ukrajinu 24. veljače i zauzele elektranu početkom ožujka nakon što je granatiranje u blizini lokacije izazvalo požar u jednoj od zgrada. Zamjenik ruskog premijera prošlog je mjeseca izjavio da se Moskva nada spojiti elektranu na rusku energetsku mrežu, a ukrajinski su dužnosnici odgovorili da bi trebale godine da se elektrana poveže s Rusijom.Facebook Comments

Loading...
DIJELI