UKRAJINCI SU TIME SVE VIŠE FRUSTRIRANI: Biden se opire zahtjevima za isporuku dalekometnih raketnih sustava

Foto: Wikimedia Commons

Ukrajinski dužnosnici sve su više frustrirani otporom Bidenove administracije dostavi raketnih sustava dugog dometa američke proizvodnje, oružja za koje Kijev kaže da je ključno za prednost nad Rusijom u dvobojima teškog topništva koji bjesne diljem Donbasa, piše 18. svibnja američki medij POLITICO.

Brojni dužnosnici ukrajinske vlade mjesecima su molili SAD da pošalju višestruki raketni sustav ili MLRS. No, tri osobe upoznate s tim pitanjem, kako navodi POLITICO, kažu da su Ukrajinci zabrinuti što Bijela kuća izražava strahove da bi se oružje moglo upotrijebiti za pokretanje napada na ruski teritorij, čime bi se proširio i produžio sukob.

“U Ramsteinu je došlo do zamaha, ali se čini da se to ohladilo”, rekao je jedan zaposlenik Kongresa upoznat s raspravama prošlog mjeseca u Njemačkoj, gdje se okupilo 40 nacija kako bi razgovarali o sljedećim koracima u naoružavanju Ukrajine. “Definitivno postoji frustracija” u Kijevu zbog ovih novih upozorenja o vojnoj pomoći, kazala je ova osoba.

U Kijevu “definitivno raste nezadovoljstvo” zbog novih rezervi prema vojnoj pomoći, navodi američki medij, a MLRS je već nekoliko mjeseci na vrhu popisa zahtjeva Ukrajine.

SAD su Ukrajini tiho isporučile starije raketne sustave iz sovjetske ere u posljednjih nekoliko mjeseci nakon što su pretražili skladišta saveznika koji još uvijek koriste starije oružje, navodi POLITICO. Ali precizniji, moćniji američki sustavi su ono što Kijev traži kako bi otupio rusko napredovanje u Donbasu.No, u Bijeloj kući i dalje postoji zabrinutost da bi se slanje sustava ili njegovog rođaka, topničkog raketnog sustava visoke pokretljivosti, moglo smatrati eskalacijom od strane Kremlja, s obzirom na veći domet oružja i veću razornu moć od tradicionalnog topništva kao što su haubice ili stariji sovjetski raketni bacači.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI