UKRAJNISKI PREDSJEDNIK STIŽE U SAD: Blinken i Kuleba razgovarali su o njegovom predstojećem posjetu Washingtonu

Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je u Washingtonu sa svojim ukrajinskim kolegom Dmytro Kulebom i šefom ureda ukrajinskog predsjednika Andrijem Yermakom, o mogućnostima produbljivanja suradnje dviju zemalja u kontekstu predstojećeg posjeta SAD-u ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog.

O tome je sinoć izvijestio glasnogovornik State Departmenta Ned Price kazavši sljedeće:

“Državni tajnik Blinken naglasio je predanost Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine usred tekuće ruske agresije na Ukrajinu.”


Podsjećamo, Volodymyr Zelensky je uoči sastanka američkog predsjednika Joe Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel dao intervju za izvjesni američki medij u kojemu je govorio kako se Biden prije tog sastanka trebao konzultirati s njim u svezi pitanja ruskog plinovoda Sjeverni tok 2.

Ukrajina nije krila razočarenje tom prigodom potpisanim američko-njemačkim sporazumom. S druge strane Biden je izjavio kako će razgovarati sa Zelenskim tijekom njegovog posjeta Washingtonu u kolovozu. Međutim, pojedini kongresnici, koji aktivno lobiraju za ukrajinske interese, izrazili su svoje protivljenje tajmingu u kojem Zelensky stiže u SAD jer će svi kongresmeni u to vrijeme biti na odmoru i, osim s Bidenom, Zelensky više neće moći razgovarati s nikim drugim tko aktivno podupire Ukrajinu.Facebook Comments

Loading...
DIJELI