UZNEMIRAVANJE NA NEBU: Turska vojska slala poruke preko komunikacijskog radija grčkom helikopteru

Foto: Wikimedia Commons

Iz Atene tvrde kako je turska vojska u petak uznemiravala helikopter koji je prevozio zamjenika grčkog ministra obrane Nikosa Hardaliasa , piše Athens News Agency, a prenosi Geopolitika.news.

Helikopter je u petak letio u smjeru otoka kada su piloti na komunikacijskom radiju čuli poruku: “Letite u području pod kontrolom FIR Ankara, odmah promijenite kurs.” Piloti su ignorirali poruku i nastavili svoj let do malog otoka poznatog kao “Ai Stratis”, koji se nalazi u sjevernom i središnjem Egejskom moru, nekih 80 km sjeverozapadno od Lesbosa. Sličan incident dogodio se 12. veljače, kada je tursko zrakoplovstvo presrelo helikopter koji je prevozio istog tog Hardaliasa.

Helikopter je letio iznad dodekaneskih otočića Kalolimnos i Farmakonisi u istočnom Egejskom moru. Zamjenik ministra Hardalias je letio na otok Agios Efstratios kao predstavnik vlade kako bi se pridružio komemoraciji i odao počast poručniku grčkog ratnog zrakoplovstva Nikolaosu Sialmasu. Dana 18. lipnja 1992. Sialmas se srušio dok je upravljao borbenim zrakoplovom Mirage tijekom presretanja turskih borbenih zrakoplova koji su, navodno, kršili grčki zračni prostor. Turska osporava grčki suverenitet nad nekoliko otoka i između ostalog tvrde da ih čak ni visoki grčki dužnosnici ne bi trebali posjećivati. Također, Ankara tvrdi da je Grčka militarizirala preko 20 otoka u Egejskom moru koji bi, prema međunarodnim dogovorima, trebali biti vojno neutralni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI