Venecuelanska Nacionalna garda blokirala oporbeni parlament

Zgradu venecuelanskog državnog parlamenta, koji je pod vlašću oporbe, okružile su snage Nacionalne garde i pripadnici Bolivarske sigurnosno-obavještajne službe (SEBIN). Ta je zgrada epicentar višemjesečnog suprostavljanja vođe venecuelanske oporbe i samoproglašenog predsjednika Juana Guaida aktualnom predsjedniku zemlje Nicolasu Maduru. Povod za blokadu zgrade parlamenta je pronalaženje eksplozivne naprave, izvijestila je 15. svibnja agencija France-Presse (FP).

Oporbeni zastupnici, koji se nalaze ispred zgrade, tvrde kako su oni „okruženi pripadnicima specijalnih snaga“. Vojnici ne daju zastupnicima ući u parlament.

„Madurov režim želi silom baciti na koljena Nacionalni parlament“, izjavio je, reagirajući na najnovije događaje „privremeni predsjednik“ Juan Guaido, koji je, ujedno, i predsjednik toga parlamenta. Međutim njega je već početkom veljače s te dužnosti smijenio Vrhovni sud Venezuele. Osim toga Ustavotvorna skupština, koja je pod nadzorom Nicolasa Madura, ukinula je zastupnički imunitet za još petoricu parlamentarnih zastupnika, čime ukupno 14 zastupnika mora izići pred sud pod optužbom za poticanje ili sudjelovanje u neredima u toj zemlji. Trojica od njih našli su utočište u zapadnim diplomatskim misijama u Caracasu, a jedan je uspio prebjeći u susjednu Kolumbiju.

Jučer je službena Bogota osudila „zauzimanje“ zgrade venecuelanskog  parlamenta od strane SEBIN-a. Prema riječima kolumbijskog ministra vanjskih poslova Carlosa Olmesa Truhlia, Bogota zahtijeva „završetak istrage nad zakonito izabranim zastupnicima“.

Međutim, teško je da će Madurova vlada poslušati vladu susjedne i prema njoj neprijateljski nastrojene zemlje. Štoviše! Neuspjeli vojni udar početkom svibnja u  organizaciji Juana Guaida i oporbe, na čiju je stranu prešao samo mali broj aktivnog vojnog osoblja, a kojeg je podupirao i Washington, nanio je snažan udarac oporbi i njezinim zahtjevima za nasilnom smjenom Madura i njegove vlade. Maduro je ubrzo krenuo u svojevrsni, još uvijek prilično oprezni protunapad, po prvi put od aktivnog izbijanja sukoba s oporbom i masovnih demonstracija u zemlji, koji su počeli u siječnju ove godine (vidi link ispod teksta). Očito je procijenio kako je oporba posljednjim neuspjehom ozbiljno uzdrmana, pri čemu mu na ruku idu i vanjskopolitičke okolnosti: Rusija i Kina i dalje mu pružaju otvorenu potporu i zahtjevaju mirni i dogovorni rasplet krize u zemlji; ovih dana predsjednik SAD-a Donald Trump pokrenuo je novu inicijativu, usmjerena na  poboljšavanje odnosa SAD-a i Rusije. A ukoliko Trump to uistinu želi i postići, bilo kakva samostalna američka vojna intervencija u Venezueli je isključena.(Video) U Venezueli uhićen potpredsjednik parlamenta, SAD traže žurno oslobađanje

 

 

 

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI