VEOMA GRUB, ALI VRAŠKI MUDAR! PUTIN ODRŽAO LEKCIJU SAD-u! Bidenu ovo neće biti ugodno čuti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako sadašnja situacija u Afganistanu predstavlja tragediju i poraz koji je u toj zemlji izazvan time što su Sjedinjene Američke Države (SAD) tijekom 20 godina pokušavale nametnuti vlastita pravila i način života, prenosi AP.

Podsjetivši kako je američka vojska u Afganistanu bila 20 godina, Putin je kazao da je SAD u tom periodu pokušavao “modernizirati“ ljude koji žive u toj zemlji. “SAD je, zapravo, u Afganistanu želio nametnuti vlastita pravila, način života i političke institucije. Takav pokušaj nije donio ništa osim tragedije i gubitka života za Amerikance i još više za Afganistance. Rezultat je nula, ako ne i minus”, kazao je Putin. Rekao je i da je SAD doživio veliki poraz u Afganistanu zato što nije uvažavao povijest, kulturu, životnu filozofiju i tradiciju te zemlje.

“Neophodno je da svi shvate da je nemoguće takvo nametanje izvana. Potrebno je da stvari same sazrijevaju, ako se taj proces želi ubrzati, onda treba ljudima pomoći. Da, to se moglo i trebalo raditi. Međutim, to se trebalo raditi na civiliziran način, strpljivo, bez žurbe, pažljivo i na bazi afirmativnog obrazovanja. Bez ovih faktora, skoro da je nemoguće doći do pozitivnog ishoda“, poručio je Putin.


Moskva, koja je vodila desetogodišnji rat u Afganistanu koji je okončan povlačenjem sovjetskih vojnika 1989., učinila je diplomatski povratak u zemlju kao posrednik u proteklih nekoliko godina.

Također, Rusija je kontaktirala predstavnike afganistanskih zaraćenih frakcija, među kojima su i talibani – i pored toga što ih je nazvala terorističkom organizacijom, prenosi AP. 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI