(VIDEO) UMALO INCIDENT U PERZIJSKOM ZALJEVU: Skoro se sudarili američki i iranski vojni brod!

Glasnogovornica američke pete flote Rebecca Rebarich za AP je izjavila kako su ranije ovaj mjesec imali dva incidenta s iranskim brodovima u Perzijskom zaljevu. Dva “bliska susreta” dogodila su se, prema američkoj verziji priče, zbog “nesigurnih manevara” mornarice Iranske revolucionarne garde (IRGC).

U videu koji je objavila američka mornarica vidi se kako je brži iranski brod Harth 55/Shahid Nazeri “presjekao” put patrolnom Wrangell WPB 1332. Američki brod naglo je usporio kako bi izbjegao sudar, a na videu se vidi crni dim nastao prilikom takvog zaustavljanja.Američka glasnogovornica tvrdi da je ponašanje iranske vojske “neprofesionalno” i da su iranski brod opetovano pokušali odvratiti porukama preko radio veze i trubom s broda. Tvrde da je iranski brod zaprimio radio poruku i uzvratio komunikaciju, ali ipak nije promijenio putanju. Glasnogovornica tvrdi da je iranski brod napustio područje nakon čak 3 sata prepirki.

Ovo je prvi bliži susret američke i iranske mornarice nakon više od godinu dana. Godine 2016. je do morskog “odmjeravanja snaga” između ove dvije mornarice došlo čak 35 puta. Zanimljivo je da su SAD i Iran trenutno u procesu pregovora u Beču, a tema je iranski nuklearni sporazum. Iako oprezne, obje strane su izjavile spremnost za uspješne pregovore.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI