Visoki predstavnik EU: “Teška je situacija u Bosni i Hercegovini. Politička elita mora se zaustaviti s retorikom podjele”

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell poslao je poruku političkim liderima Bosne i Hercegovine kako trebaju ipak se zaustaviti s retorikom podjela i fokusirati se na napredak reformi.

“Ova regija, u našem neposrednom susjedstvu, jedan je najviših prioriteta na agendi Europskoj Uniji – želimo pratiti ove zemlje ka njihovom budućem članstvu u EU. Ali ipak, Zapadni Balkan se trenutno suočava s nekoliko ozbiljnih poteškoća, kao što su borba protiv pandemije COVID-19, odnosi između Beograda i Prištine, nedostatak napretka u pristupnim pregovorima Albanije i Sjeverne Makedonije i aktuelni problemi u Crnoj Gori. O svim ovim pitanjima će sutra biti riječi. Međutim, u svom blogu želim se osvrnuti na posebno tešku situaciju u Bosni i Hercegovini”, izjavio je.

Kako je i sam naglasio, situacije je u Bosni i Hercegovini posebna zahtjevna i teška.


“Prije desetak dana, održao sam videokonferenciju s trojicom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. U kontekstu svog snažnog angažmana u proteklih nekoliko mjeseci, zatražio sam ovaj sastanak jer je politička atmosfera u Bosni i Hercegovini odnedavno značajno pogoršana. Krajem prošle godine svjedočili smo uznemirujućoj migrantskoj krizi i veoma nefunkcionalnom odgovoru bh. vlasti. U proteklih nekoliko sedmica, negativan spin oko pregovora o neophodnim izbornim i ustavnim reformama koji su u toku, kulminirao je raznim ‘non-paperima’, od kojih su neki kritikovali EU i SAD zbog uloge u tim naporima”, naveo je Borell.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI